Beli dulek domaćice uglavnom peku u rerni ili prave pite bundevare. Od bundeve se mogu praviti sosevi, čorbe i potaži, kolači pa čak i začin. Predlažemo vam dva isprobana recepta naše čitateljke Suzane Božović iz Jagodine.
KREM ČORBA OD BUNDEVE
• 1kg bundeve
• 1 glavica crnog luka
• 1 krompir
• 1 čaša pavlake
• 1 litar supe od povrća ili kocka za supu
• maslinovo ulje, so, biber, parmezan
Bundevu iseći na sitnije kocke i propržiti na malo maslinovog ulja, dodati iseckan krompir i crni luk pa još malo propržiti. Naliti supu i kuvati dok ne omekša. Zatim ispasirati štapnim mikserom, dodati pavlaku i začine po želji. Sipati u tanjire, posuti rendanim parmezanom i služiti uz prepečen hleb.
GALETE SA BUNDEVOM
• 1 jaje
• 150gr pečene bundeve
• 100gr margarina (ili 50ml ulja)
• 6 kašika šećera
• 250gr brašna
• 1 kesica praška za pecivo
• 1 kesica vanil šećera
• ½ kesice cimeta
• malo soli
Sve sastojke umutiti i dodati pečenu bundevu. Peći u aparatu za galete.
Služiti uz voće, šećer u prahu ili slatku pavlaku.
ZDRAVA I KVALITETNA NAMIRNICA
Stručnjaci kažu da je bundeva dobra za imunitet, za vid, kožu i srce. Sadrži malo kalorija ali je bogata hranljivim materijama, mineralima i vitaminima. Sadrži cink, bakar, vitamine C i E, kao i beta-karoten. Zato je beli dulek dobar protiv virusa i infekcija. Blagotvorno deluje na zdravlje srca, popravlja krvni pritisak i smanjuje loš holesterol.
Beta karoten ima višestruko zaštitno delovanje na ljudski organizam. Blokira dejstvo slobodnih radikala i deluje kao jak antioksidant. Bundevu mogu da jedu i dijabetičari, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva. Takođe se preporučuje osobama obolelim od psorijaze koji mogu da jedu kuvani ili pečeni dulek. Bundeva odlično deluje na problematičnu kožu, naročito masnu sa bubuljicama i aknama tako da se od nje mogu praviti kreme i maske za lice.