Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Азот у пет порција

Азот у пет порција

358

Винова лоза је велики потрошач минералних елемената који се налазе у земљишту и сваки недостатак она јасно покаже, само ваља знати читати. У вегетацији јој је од велике важности азот који је укључен у све метаболитичке процесе везане за раст, бујност и формирање рода. Ако га нема довољно, биљке слабо расту, кржљаве су, формирају ситне бобице, гроздови су растресити, а листови губе карактеристичну тамнозелену боју.

Да се то не би десило овај елеменат ваља додавати кроз минерална ђубрива. Некада се то радило у два – три наврата, али је наука доказала да лози највише одговара пет порција азота у различито време. Када – то зависи од временских прилика. Ако рано наступа сушни период, ваља га унети раније у пролеће и обрнуто, када је влажније време, прихрану обавити мало касније, уз обавезну инкорпорацију.

Један део, од укупне годишње количине азота ваља унети током јесење обраде, обавезно после бербе, а у циљу развоја кореновог система. Други део додати рано у пролеће, 15 до 20 дана пре цветања, трећи део у прецветавању, четврти почетком маја и последњи оброк првом половине јуна.

Шта прија лози и које се формулације користе прочитајте у наставку…

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us