Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Avgustovsko izobilje u zimskoj tegli

Avgustovsko izobilje u zimskoj tegli

404
shutterstock

Paradajz je neiscrpna inspiracija za zimnicu. Ma koliko bilo poznatih recepata, uvek se nađe po neki novi, ili stari, ali zaboravljen, po kome ćemo sačuvati paradajz za duge zimske mesece. Skoro da nema domaćinstva u kome se ne ostavlja mleveni paradajz ili kečap.

To su najčešći načini čuvanja ove vredne namirnice u flašama i teglama, ali postoje i recepti koji su „negde između“ ili „ ni tamo- ni ovamo“. Ostavljanje paradajza na ovaj način je lako, jednostavno i vredno truda, jer ovog povrća u avgustu ima u najviše.

Sastojci:

  • 10 kilograma paradajza,
  • 150 grama soli,
  • 200 mililitara ulja,
  • ruzmarin ili origano po želji.

Priprema:

Paradajz dobro oprati i iseći po dužini na četvrtine. Odstraniti semeneke i ostaviti samo meso, pa su za ovu zimnicu najpogodnije mesnate sorte. Pleh obložiti pek papirom, poređati paradajz, blago ga pouljiti pa posuti origanom ili ruzmarinom. Peći u rerni na 200 stepeni i vruć stavljati u prethodno zagrejane tegle. Zaliti uljem i dobro zatvoriti poklopcem.

Ovakav način ostavljanja paradajza je prelazno rešenje između dunsta i dugotrajnog i mukotrpnog sušenja. Pečeni paradajz može i da se pasterizuje u dunstu, kako biste bili sigurni da će dugo opstati.

Sastojci:

  • 5 kg paradajza,
  • 5 paprika,
  • so,
  • peršun.

Priprema:

Paradajz oljuštiti i samleti na što krupnije rende, ili seći ručno na kockice. Papriku takođe sitno iseckati, dodati so i peršun, promešati i stavljati u čiste i suve tegle. Kuvati u dunstu 20 minuta nakon što voda baci prvi ključ. Ovako spremljen paradajz zimi može da se upotrebljava kao osnova za sataraš, ali i za sos za špagete ili čorbe.

Sastojci:

  • 5 kg paradajza,
  • šećer i so po ukusu.

Priprema:

U šerpu sipati vodu i so, da proključa. Blanširati oprani paradajz oko minut-dva, izvaditi ga i oljuštiti. Samleti paradajz na sitnoj rešetki. Lakša varijanta je samleti ga na mašini koja odvaja semenke i ljuske. Dobijeni pire sipati u šerpu, dodati soli i šećera po ukusu i kuvati do željene gustine. Sipati u tegle i sterilisati još 20 – ak minuta. Ovako pripremljen paradajz za zimu je srednje rešenje između kečapa i soka.

Sastojci:

  • 3 kg zelenog paradajza,
  • peršun i mirođija po jedna veza,
  • 2 glavice belog luka.

Marinada:

  • 3 litra vode,
  • 9 kašika šećera,
  • 3 kašike soli,
  • lovorov list,
  • 1 šolja sirćeta od 9 procenata,
  • 1 kašika ulja po tegli.

Na dno tegle staviti začine, beli luk i ulje. Poređati zeleni paradajz isečen na kolutove. U vodu za marinadu dodati šećer, so i lovorov list i prokuvati. Vrelom tečnošću preliti paradajz u teglama, zatvoriti ih i kuvati u dunstu još desetak minuta. Ovaj recept je prelazno rešenje između klasične turšije u koju se stavlja zeleni paradajz i ostavljanja sa renom, kao namaz. Recept je odličan za zarudeli paradajz, koji je tek počeo da zri i nije „ni tamo – ni ovamo“.

Sastojci:

  • 2 kilograma paradajza,
  • 400 grama šećera,
  • malo soli.

Priprema:

Paradajz iseći na manje komade i kuvati bez dodavanja vode dok se kožica ne odvoji. Propasirati kroz cediljku i smesu sipati u šerpu. Dodati šećer i manje od pola kašičice soli. Kuvati na niskoj temperaturi dok ne uvri polovina smese, odnosno do gustine koja odgovara svakoj drugoj marmeladi. Gotovu marmeladu sipati u sterilisane tegle. Kada se ohladi zatvoriti ih. Ovako pripremljen paradajz može da se služi kao bilo koja voćna marmelada, ali je odličan dodatak za kineska jela ili pice. Pojedine domaćice sa paradajzom kuvaju i jabuke ili dunje, koje zbog pektina skraćuju vreme kuvanja, jer se marmelada brže zgusne, a ukus podseća na džem od kajsija.

Piše: Biljana Nenković