• Jeribasma (Jerbasma, Vodenjača) – plodovi su krupniji (oko 180 g). Boja je zelenkasta, s određenim brojem smeđih tačaka. Vreme dozrevanja je krajem septembra meseca. Nakon branja solidno podnosi transport.
• Lubeničarka (Bostanka) – plodovi su sitniji, a karakteriše ih svetloroze meso ploda. Plodovi su zelene boje sa dosta crvenila. Vreme dozrevanja je početkom avgusta meseca.
• Karamanka – Plodovi kod ove sorte krušaka su srednje krupni (oko 140 g). Mada ima kruškolik oblik, na površini ima određene kvrge, što joj daje napravilan izgled u određenoj meri. Boja plodova je zelena, s nešto crvenila s osunčane strane. Vreme dozrevanja je krajem sedmog i početkom osmog meseca.
Nashi – ovo je naziv za čitav niz sorti. Kod nas se pojavljuju: Chojuro, Kosui, Nijisseiki, Shinko, Shinseiki. Ono što je karakteristično za sve sorte je da izgledom podsećaju na plodove jabuke. Kako je u pitanju dosta veliki niz sorti krušaka, tako se i vreme njihovog dozrevanja se kreće od početka aprila, pa sve do kraja septembra. Zato, kada vam neko spomene Nashi krušku, obavezno se raspitajte koja je sorta u pitanju.
Ove sorte karakteriše veća otpornost na uobičajne bolesti krušaka na ovim prostorima, kao i na dejstvo štetnih insekata.
U poslednje vreme se na tržištu mogu naći sorte stubastih krušaka, uglavnom se sade na okućnicama. Visina glavnog stabla je retko preko 2,5 metra. Obratite pažnju prilikom kupovine, postoji dosta prevara.
• Safir – plodovi su srednje veličine, žute boje s nešto rumenila. Vreme dozrevanja je tokom letnjih meseci.
• Dekor – ova sorta ima dva varijeteta koja se razlikuju prema boji plodova, i to sa žutim kruškama, i sa crvenkastim. Vreme dozrevanja je druga polovina osmog meseca.
Pored Turandota i Karmena, od novijih sorti treba obratiti pažnju na sorte kruške Aida i Xenia.