Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Aperitiv – čašica razgovora

Aperitiv – čašica razgovora

89

Ovih prazničnih dana najviše vremena provodimo sa porodicom i prijateljima. Koristimo slobodne dane da nadoknadimo propušteno u proteklom periodu. I naravno kako je najlepše se družiti nego za svečanom trpezom. Posebno se vodi računa da sve bude po redu, a da bi tako bilo počinje se od mezetluka i aperitiva. Ta prva kapljica u čašici je uvertira svakog razgovora i zalogaja. Iako je uloga aperitiva da stimuliše apetit i pripremi nas na uživanje u jelu, nije uvek tako. Mada nas alkohol uistinu stimuliše, ukoliko je prejak, desi nam se upravo suprotno, jer uživanje alkohola na prazan stomak sigurno neće blagotvorno uticati na stanje u našoj glavi. Dakle, aperitiv bi trebalo da sadrži određenu količinu alkohola, ali možda bi bilo bolje izbegavati jaka alkoholna pića u većoj količini, jer alkohol tada deluje kao anestetik u ustima, čime smo uskraćeni za uživanje u prvom zalogaju. S druge strane, sigurno se ne želimo da se zamerimo domaćinima, jer nećemo biti u stanju da razaznamo sve finese pripremljene hrane, s obzirom na to da je predjelo obično delikatnog i jakog ukusa, bar kod nas.

Potrebno je izabrati aperitiv koji će dopuniti ukus hrane, a ne da ga nadjača. Zato je važno uzeti onaj koji neće biti prejak, niti preintenzivan. Na primer, ako jedete ribu, možda ćete poželeti aperitiv koji ima sveže, citrusne note, poput džin tonika. S druge strane, ako jedete jela sa puno začina, možda će vam se svideti aperitiv sa više gorčine, poput Negronija. Ako jedete lagano jelo, poput salate, odaberite lakši aperitiv, poput proseka. Za bogatiji obrok, kao što je teška pasta sa sosom od paradajza, možda ćete poželeti nešto jače, a to jače je Kampari narandža.

Dobar izbor za aperitiv bio bi lakše suvo vino, pre belo nego crveno, mada se, može poslužiti i roze. Postoji li nešto lepše od visoke čaše svetlucavog šampanjca u ovim prazničnim danima, koji nam svojim živim mehurićima, oživi pogled i stvori veselo raspoloženje. Kvalitetni šampanjci, sa pravom sadržinom alkohola, imaju osvežavajući efekat, a mehurići nam dodatno očiste usta pa smo na taj način adekvatno pripremljeni za pravo uživanje u obroku.

Pravi gurmani vrlo rado popiju kao aperitiv piće gorkog ukusa, jer ta gorčina pokreće sokove u stomaku. Jedini problem je što ovakva vrsta aperitiva ima i pomalo neprijatnu osobinu: gorak ukus u ustima traje veoma dugo. Ukoliko ste ljubitelj ovakvog aperitive možda je najprihvatljiviji vermut i to pre svega suvi, dok se beli ili crveni ne preporučuju jer sadrže mnogo dodatog šećera.

Poslednje, ali ne manje važno pravilo – imajte na umu temperaturu pića. Vino i šampanjac obično se služe hladni, dok se aperitivi poput Kamparija ili vermuta mogu poslužiti na sobnoj temperaturi ili sa kockicama leda. Ako jedete jelo koje je toplo, možda ćete poželeti hladniji aperitiv kako biste osvežili ukus.

Kako se pije aperitiv?

Nalijte 60-120 ml aperitiva u čašu. Ako se pije sa ledom, koristite ili jednu veću kocku ili više manjih. Kada se pije bez leda, najbolje je izbeći dodavanje dodatne vode. U aperitivima se uživa pre glavnog jela.

Da biste dodatno poboljšali ukus svog aperitiva, možete napraviti koktel sa sodom, tonikom ili limunadom. Neki mešani aperitivi postali su klasici sami za sebe. Jedan od najpoznatijih je svakako Martini, međutim, Kampari, pomešan sa sokom od pomorandže, ga sustiže što se popularnosti tiče.

Didžestivi su pića koja se služe nakon obroka. Sam naziv potiče od fransucke reči digestif – sredstvo koje pomaže varenju. Upravo, njihova svrha ili funkcija jeste da nam olakšaju varenje. Za razliku od aperitiva ova pića bi trebalo da budu slatka. Kod didžestiva je karakteristično da imaju visok sadržaj  alkohola – 30% i više.

Najčešće se naručuju brendi ili porto. Međutim, nakon jakog obroka, mnogi rado biraju i vodku ili tekilu. Svakako, viski je veoma cenjen. Takođe, gorke travarice se smatraju pogodnim za varenje, kao i liker od limuna ili pomorandže.  Slatka vina takođe mogu da budu dobar izbor, ali i pivo. Ako je vaš izbor rakija, trebalo bi da bude blago topla. Ona je odličan izbor uz čokoladne torte i kolače. Takođe, uz didžestiv može se poslužiti i kafa. Osim didžestiva, kako biste lakše svarili hranu, stručnjaci preporučuju laganu šetnju. Mi bismo još dodali – sa dragom osobom, kako bi utisak nakon svega bio potpun!

Tekst: Redakcija Dobro jutro