GDE I KAKO ČUVATI KUPUSNJAČE
Poznato je da se kupusnjače beru u tehnološkoj fazi zrenja. Ukoliko se zakasni, dobijaju se plodovi slabijeg kvaliteta, a ako se to učini prerano, prinos je značajno slabiji. Na malom posedu sve kupusnjače se beru ručno tako što se oštrim sečivom sa stabla odvaja jestivi deo biljke i odlaže na gomilu, u korpu, gajbu… Tako se preveze do mesta gde će se čuvati, preraditi ili utrošiti.
Bez obzira na veličinu bašte ili leje, uvek se proizvede mnogo više nego što se može utrošiti za dan-dva. Zbog toga, još pre berbe, valja odrediti i pripremiti mesto gde će se viškovi čuvati za zimsku potrošnju.
Pre nego što se unese u odabrano mesto u kojem će se čuvati do zime, svo povrće treba klasirati po krupnoći, stepenu zrelosti i zdravstvenom stanju. Mogu se čuvati samo zdravi, neoštećeni i zreli plodovi, sve ostalo treba što pre utrošiti.
Sve što je odabrano za čuvanje, zavisno od vrste, treba dobro očistiti, po potrebi oprati, prosušiti, složiti u odgovarajuću ambalažu i uneti u prostore za čuvanje koji su prethodno očišćeni, dezinfikovani, i obavezno imaju dobru ventilaciju. Za čuvanje kupusnjača najsigurnije su hladnjače i spremišta sa ugrađenim uređajima za regulisanje uslova čuvanja. Ali, nisu svi baštovani opremljeni hladnjačama pa se kupusnjače čuvaju i u podrumima, ostavama i trapovima. Međutim, u takvim uslovima gubici su znatno veći, a dužina čuvanja mnogo kraća.
Koji su to načini čuvanja kupusnjača pročitajte u nastavku teksta.