Temperatura
Jagoda izmrzava na temperaturi od -15 °C do -18 °C. Ako nema snežnog pokrivača, naročito pri kraju zimskog perioda kada otopli, strada i na -5 °C do -7 °C. Cvet jagode izmrzava na -2 °C. Tokom vegetacije najbujniji porast je pri temperaturama od 20 do 24 °C (optimum 23 °C).
Voda
Usled nedostatka vlage u zemljištu, korenov sistem se nedovoljno razvija u površinskom delu zemljišta; ne formiraju se stoloni na stablu, usled čega se smanjuje bujnost i rodnost, a plodovi su sitni i neupotrebljivi. S obzirom na to da se jagoda sadi u vrlo gustom sklopu i ima veliku lisnu masu, preporučena vlažnost zemljišta je 75 do 80 % PVK. Biljkama je potrebno navodnjavanje početkom cvetanja, tokom zrenja i po završetku svih berbi.
Zemljište
Jagoda koren razvija plitko, pa je zato pre njene sadnje potrebno dobro pripremiti zemljište. Za nju su najbolja peskovito-ilovasta zemljišta, kao i zemljišta bogata organskim materijema (humusom) i moraju biti dovoljno duboka i drenirana. Najpovoljnija kiselost je od pH 4,6 – 6,4. Jagode je idealno gajiti na jugozapadnim blagim padinama. Da bi se sadnja obavila kvalitetno, prvo se mora struktura zemljišta dovesti u redovno stanje, što podrazumeva uništavanje korova, rigolovanje na dubinu 30 cm, ravnanje. Pre rigolovanja neophodno je dodati 15 do 20t/ha stajskog đubriva u kombinaciji s NPK đubrivom fomulacije 5:20:30, u količini 300 do 600 kg po hektaru.