Sardine za većinu ljudi nisu baš na listi najukusnije hrane. Naravno, o ukusima ne treba raspravljati, ali kada pročitate zbog čega je sve dobro jesti sardinu, shvatićete da je malo „žrtvovanja“ ništa u odnosu na prednosti koje ova namirnica nudi.
Pakovanje od 80g sardine sadrži čak 23g proteina. Imajte u vidu da je preporučena dnevna doza od 24 do 28 grama ove veoma značajne materije. Pomaže u lečenju upala i smanjuje rizik od nastanka bolesti
Sardine su odličan izvor EPA i DHA, dve masne kiseline za koje je nauka potvrdila da leče upale. Zbog velike količine kalcijuma, sardine mogu da vam pomognu da sačuvate zdravlje kostiju. Svega 50g sardine sadrži neverovatnih 217mg kalcijuma!
Sardine u sebi sadrže mnogo omega 3 masnih kiselina, a nova naučna otkrića ukazuju da postoji jaka veza između ovih supstanci i nepodložnosti depresiji. Kada pojedete sardinu za obrok, toliko će vas zasititi da nećete osećati žudnju za grickalicama i nepotrebnom užinom. To će vam ujedno pomoći i da smršate.
Redovan unos dovoljne količine omega 3 masnih kiselina iz ribe kao što je sardina, odličan je za srce, jer snižava holesterol i krvni pritisak, pa samim tim sprečava nastanak krvnih ugrušaka.
Istraživanja su pokazala da dovoljan unos kalcijuma i vitamina D može dosta da pomogne u sprečavanju nekoliko vrsta raka. Sardine sadrže selen, mineral koji pomaže u neutralisanju slobodnih radikala, što sprečava oštećenje unutrašnjih organa. Masne kiseline iz sardina igraju veliku ulogu u zdravlju kože. One ublažavaju upalne procese na koži i daju joj zdravi sjaj. Ulje i masne kiseline iz ribe odlične su za mozak.