Насловна РАЗНО Budućnost su kratki lanci snabdevanja hranom

Budućnost su kratki lanci snabdevanja hranom

802

Drugi dan konferencijskog dela sajma visokokvalitetne hrane Belgrade Food Show obeležile su panel diskusije na teme kratkih lanaca snabdevanja hranom i značaja SMARTCHAIN projekta u obezbeđivanju istih, ali i jedinstvene oznake za kvalitet domaćeg proizvoda i žiga Čuvarkuća. Takođe, predstavnici proizvođača i HoReCa sektora diskutovali su o stanju u ovoj industriji, gubicima usled novonastale krize, ali i mogućnostima za njen oporavak.

Panel diskusija „Kratki lanci snabdevanja hranom“ otvorila je drugi dan konferencije, a profesori Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu prof. dr Viktor Nedović i prof. dr Mirjana Pešić predstavili su pojam kratkih lanaca snabdevanja hrane i projekat SMARTCHAIN.

– Kratki lanci snabdevanja hranom, kao alternativni sistemi koji skraćuju geografski i logistički put između proizvođača i kupca, ukidajući posrednike, nameću se kao rešenje za male i srednje proizvođače hrane u budućnosti – rekao je prof. dr Nedović, navedeno je u saopštenju.

U okviru SMARTCHAIN projekta, koji obuhvata 43 partnera iz 11 zemalja, radi se na udruživanju kratkih lanaca na nivou Evropske unije, kako bi postali održivi i konkurentni na tržištu. Partneri ovog projekta iz naše zemlje su Poljoprivredni fakultet u Beogradu, Udruženje kompanija za preradu voća i povrća, kao i kompanija Polo iz Čačka.

– Cilj je jaka sinergija svih činilaca lanca, udruživanje malih proizvođača na lokalnom, regionalnom, nacionalnom, kao i povezivanje na međunarodnom nivou – dodala je prof. dr Pešić.

Izvor: eKapija