Насловна АРХИВА PREDSTAVLJAMO…. BRKIN SALAŠ

PREDSTAVLJAMO…. BRKIN SALAŠ

1249

Brkin salaš udaljen je 17 kilomeara od  centra Novog Sada. Nalazi se  na Zaštićenom području Čenejski salaši, pored starog puta Novi Sad – Subotica. Izgled i očuvanost govore o dobro stojećem salašu iz prve polovine 20. veka. Gost zatiče odlike nekadašnjeg i savremenog salašarskog života. Po stražnjem  dvorištu se šetaju  kokoške, ćurke, morke i  ovce, a u korlatu se nalaze dva ponija. Može da boravi u uređenim salašarskim sobama, uživa u pravom salašarskom gostoprimstvu, zabavi se u adrenalinskom parku i  upozna  šta su  đeram, čardak, šupa, štala, đeram, tavan, podrum…U prednjem dvorištu su dve trpezarije, a stolovi za jelo se nalaze u gonku i krošnji velikog drveta. U tom velikom prostoru s voćem, cvećem i bagremima je i igralište za mali fudbal.

Salaš je 1904. godine sagradio Arsen Miodragović, vlasnik 150 jutara zemlje i on  se danas zove po njegovom nadimku – Brkin! Poslednji iz te porodice, na salašu živeo  je Ozren Miodragović.  Pošto  nije imao naslednike, učinio je retko dobročinstvo: poklonio  je salaš 2005. godine Đurici Sivačkom iz Srbobrana,  uz amanet – da se „dimnjaci ne ugase“. O salašu  danas brinu Đuričina ćerka Nataša i zet Goran Matić, s tri sina. Oni  s ljubavlju održavaju tradiciju salašarskog života, običaja i kuhinje. U posetu  dolaze Novosađani, Beograđani, đaci na  ekskurzije i gosti iz inostranstva a na ručak organizovano povremeno stižu i gosti s dunavskih kruzera.  Salašarski prostori su  pogodni za razne susrete, događaje, a  organizuju  se svadbe, svinjokolji,  rođendani, proslave krštenja i drugi porodični i kompanijski događaji.

Mir i  tišina koju prekidaju  kukurikanje petlova, kreštanje morki, blejanje ovaca i lavež pasa – razlog je više da se čovek odmori od gradske vreve i zaboravi brige. Iz salašarskog okopa pruža se divan pogled na Frušku goru, udaljenu 30 km. Desetak kilometara prema Srbobranu i  Subotici širi se predeo rečice  Jegričke,  bogate ribom i pogodne za pecanje.

Ambijent garantuje prijatan provod na salašu, ali gosti ga posećuju i zato što domaćini nude izobilje na trpezi.   Za doručak, uz, već ranije posluženu čašicu domaće rakije,  stižu „čitavi krompir“, ladnjača i suvomesnati proizvodi, po želji! Za ručak: žuta supa – morčija i kokošija), pa meso sa supe  i  sosovi raznih vrsta. Ako nije dosta,  ručak  se nastavlja s petlećijim paprikašom, nasuvom s krompirom, krompiračom, pasuljom s kolenicom… Gost ne može da „dođe sebi“ tek od raskoši slatkiša: salčići, gomboce sa šljivama, tašci, listići, svatovska pita i  kuglof – ponuda su kojoj teško ko može da odoli.

Domaćini srdačno poručuju: Mi živimo salašarski –  to nudimo i vama. Budite naši gosti i uživajte u miru  i lepoti  salaša!Antrfile

PETLEĆIJI PAPRIKAŠ

Paprikaš od petlovog mesa ubraja se u salašarske specijalitete koji se  pripremaju u retkim prilikama. Kada se nađe na trpezi, onda za to zaista postoji povod! Ili je na salašu obavljen neki dobar posao – izneto đubrivo, okrunjeni kukuruzi, otelila se krava, ili se oprasila krmača… A ovaj paprikaš kuva se i za izuzetne goste i rođake. Na salašu uvek ima više petlova, jer bez njih nema ni jaja za nasad,  a oni  drže na okupu i čitavo jato kokošaka. Obično je kandidat za lonac onaj koji je „odslužio svoje“. Paprikaš od petla je ukusan zato što se kuva od zrelog mesa. Reper za pravi salašarski paprikaš je dužina četvrtog prsta kod petla. Što je taj prst duži, meso je zrelije i paprikaš se duže kuva… A ukus jela i uživanje su nezaboravni.

Sastojci

 (za 10 osoba)

Za paprikaš

2 kg petlećijeg mesa

300 g crnog luka

150 g šargarepe

100 g peršuna

100 g celera

2 paprike babure

2 dcl  kuvanog paradajza

2 supene kašike biljnog začina

3 supene kašike mlevene paprike

1 kafena kašika šećera

100 gr svinjske masti

so i biber-  po ukusu

Za knedle

2 jaja

2 dcl vode

300 g brašna

biljni začin – po potrebi

Meso od petla se iseče na sitnije komade. Prethodno se u veću posudu stavi mast i doda isečeno povrće i izdinsta,  dolivajući pola litre vode. Zatim se doda  meso i kuva na tihoj vatri dva i po sata. Mlevena paprika se dodaje kad paprikaš provri.  Dok se paprikaš kuva,  u posebnoj posudi se umute  jaja,  doda malo vode  i na kraju brašno. Pred kraj kuvanja paprikaša, kašikom se „vade“ knedle i stavljaju  u lonac. Gotov paprikaš se može izneti na sto u posudi u kojoj je kuvan, a u svečanim prilikama se obično prethodno sipa u činije,  pa iznosi na sto.

Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.