Насловна РАЗНО ZADRUŽNI SAVEZ VOJVODINE: Proizvođačka cena pšenice 21,06 dinara kilogram

ZADRUŽNI SAVEZ VOJVODINE: Proizvođačka cena pšenice 21,06 dinara kilogram

543

Zadružni savez Vojvodine sveke godine tradicionalno organizuje manifestaciju „Žetveni dan“ kojom na simboličan način obeležava početak žetve pšenice. Ove godine, zbog aktuelne situacije sa pandemijom KOVID -19 i preduzimanjem neophodnih zaštitinih mera, manifestacija neće biti održana. Ali, kako je uobičajeno, i ove godine UO ZSV razmatrao je kalkulaciju cene koštanja pšenice roda 2020. godine i uslova za otkup pšenice.
-Prema kalkulaciji Zadružnog saveza Vojvodine, cena koštanja proizvodnje pšenice ovogodišnjeg roda iznosi 21,06 dinara za kilogram i to za očekivani prosečan prinos od 4,5 tone po hektaru. Sa uračunatom kalkulacijom od 10 odsto za proizvođača, cena bi iznosila 23,17 dinara za kilogram sa ostvarenim prinosom od 4.500 kilograma po hektaru. Otkupna cena na tržištu još uvek nije formirana ali, sudeći po prvim ponudama, ona će biti znatno niža od cene koštanja proizvodnje u vreme žetve. To znači da bi u slučaju prodaje pšenice odmah nakon žetve proizvođači ostvarili gubitak. Poznata je činjenica da nisu svi poljoprivrednici u mogućnosti da skladište svoju pšenicu do ostvarivanja boljih tržišnih uslova za njenu prodaju, saopštio je UO ZSV i predložio da se preko Republičke direkcije za robne rezerve interveniše na tržištu kroz otkup 250.000-300.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 21,06 dinara za kilogram, što predstavlja iznos kojim se pokrivaju troškovi proizvodnje prosečnog proizvođača pšenice. Navedenom merom uticalo bi se na tržište formiranjem kupoprodajne cene koja bi, s’ jedne strane, u većoj meri pokrivala troškove proizvodnje, dok bi s’ druge strane država obezbedila zalihe pšnice za domaće tržište.
-Upravni odbor Zadružnog saveza Vojvodine i ovom prilikom još jednom ukazuje na loš konkuretski položaj proizvođača i zemljoradničkih zadruga na tržištu, koji je delom uslovljen i nelojalnom konkurencijom iz „sive zone“ tržišta. Ukazujemo i na to da se predloženom merom otkupa dela merkantilne pšenice roda 2020. godine od strane Republičke direkcije za robne rezerve podstiče poslovanje u legalnom prometu, navodi se u saopštenju.
Jasna Bajšanski