Насловна РАЗНО EU odobrila dodatne podsticaje za poljoprivrednike

EU odobrila dodatne podsticaje za poljoprivrednike

432
Foto: Pixabay

Veće Evropske unije usvojilo je uredbu kojom se državama članicama omogućuju dodatni podsticaji, kao direktna mera. Predviđeno je do 7.000 evra za poljoprivrednike i 50.000 evra malim i srednjim preduzećima koja se bave preradom, marketingom ili razvojem poljoprivrednih proizvoda ili pamuka, osim ribarskih proizvoda, rečeno je u saopštenju Veća EU.

Kako je navedeno, cilj je da se raspoloživa sredstva iskoriste u okviru postojećih programa ruralnog razvoja, kako bi se pružila podrška poljoprivrednicima, kao i malim i srednjim preduzećima koja su najteže pogođena krizom kovid-19, i rešili problemi likvidnosti i novčanog toka koji proizlaze iz zatvaranja prodavnica, pijaca i restorana.

Uredbom se državama*članicama omogućuje da odrede korisnike i prilagode iznos plaćanja koji će definisati objektivni i nediskriminišući uslovi i eventualni kriterijumi izbora. Podsticaj bi trebalo da bude ograničen na maksimalno dva odsto ukupnog doprinosa programima za ruralni razvoj iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD). Isplate treba da se obave do 30. juna 2021, na osnovu zahteva za podršku odobrenih do 31. decembra 2020. godine.