Leto vinogradu, pored sunca, donosi i mukotrpan rad. U ovo vreme u vinogradima se obavlja četvrto ili peto prašenje, i peta plitka obrada zemljišta.
U većini vinograda, vinova loza je u fazi porasta bobica i zatvaranja grozda. U ovoj fazi razvoja vinove loze nastavlja se redovna zaštita od plamenjače, pepelnice i sive plesni, a to su i tri najznačajnije bolesti vinove loze.
Zaštita vinove loze u julu odnosi se uglavnom na plamenjaču i pepelnicu, ali i sivu plesan koja se suzbija pre zatvaranja grozda. Zatvaranje grozda je vrlo kritična faza u zaštiti vinove loze, jer su mlade bobice vrlo osetljive na pepelnicu, ali i plamenjaču. To je kritičan period kada zbog ostatka cvetova koji ostanu unutar grozda dolazi do razvoja sive plesni. Zato je pre zatvaranja grozda dobro obaviti jednu zaštitu protiv truleži. Što se tiče druge dve bolesti (plamenjače i pepelnice) i one u ovom periodu znaju pričiniti velike štete, posebno pepelnica koja je ove godine u mnogim vinogradima napravila velike štete na mladim bobicama i lastarima vinove loze. Pravilo je da se zaštita vinove loze pre potpunog zatvaranja grozda obavlja preparatima sistemičnog delovanja i na trulež.
Pored zaštite vinove loze najčešće greške su neodgovarajuća i neblagovremena prihrana vinove loze,
U toku jula i avgusta potrebno je održavati zemljište u vinogradu rastresitom zbog mogućnosti pojave velikih temperatura i mogućnosti gubitka vlage iz otvorenih pukotina isparavanjem.
Lačenje podrazumeva uklanjanje suvišnih zaostalih nerodnih lastara do osnove čokota kondira ili luka.
Zakidanje zaperaka je postupak gde se uklanjaju rukom mladi izbojci iz pazuha listova glavnog lastara i ovo se radi dva do tri puta u toku vegetacije. Zalamanje vrhova je obavezna mera gde se lastari zalamaju ili prekraćuju na visini od 10 do 14 listova ili na visini poslednje žice. Ove mere su obavezne, i njima se utiče na povećanje prinosa i kvaliteta grožđa.
Proređivanje grozdova
Nadalje, ako je čokot preopterećen rodom, u isto vreme (na gornjem delu peteljke) možemo (makazama) obaviti i proređivanje grozdova, da bismo povećali krupnoću ostavljenih grozdova i bobica, to jest postigli lepši izgled grozda i potpunije dozrevanje. Veoma je važno naglasiti da prvo uklanjamo sitne i slabo razvijene grozdove koji neće dati zadovoljavajući kvalitet, a ukoliko je broj grozdova na čokotu i dalje prevelik, uklanjamo i pojedine dobro razvijene grozdove. Na mladici se najčešće ostavlja samo po jedan grozd.
Širenje cikada, štetočine u vinogradima koja pravi velike štete i njihovo adekvatno suzbijanje treba obaviti prema preporukama struke. Ove mere su malo otežavajuće kod vinogradara u čijem reonima ima dosta napuštenih vinograda i gde se ne sprovodi adekvatna zaštita.
Dobro jutro broj 579. – Jul 2020.