U okolini Sombora, u Bačkoj, neven je poznata ukrasna biljka. Gajili su ga zbog lepote cvetova i prijatnog mirisa, ali i da rastera insekte koji su ulazili u domove meštana. Tradicija je nastavljena, ali se zbog lekovitosti gaji i na okućnicama i manjim plantažama. Jednu takvu plantažu videli smo u Čonoplji, prilikom posete porodici Rajčanji.
U ovom kraju neven se gaji u cvetnoj bašti, ali i na ulici. Poslednjih nekoliko godina postao je veoma popularan i preselio se i na okućnice
LEKOVITOST
Latice nevena sadrže etarska ulja, tanine, likopen, proteine, ali i kalendulin, gorke supstance, te kalijum i sumpor. Koriste se u čajevima, oblozima, mastima i uljima. Sastavni su deo preparata i krema za lečenje psorijaze i oštećenja na koži.
U početku porodica Rajčanji je sejala samo simbolične količine nevena. Proučavajući literaturu počeli su sa ozbiljnijom proizvodnjom i maceriranjem latica u ulju. A neven kao da je stvoren za početnike i manje proizvođače. Dobro uspeva i odlične prinose daje. Proizvodnja je izuetno laka, ali kad dođe berba treba, ”mnogo ruku” da se lekovite latice ne bi rasule.
Setva semena u topliju zemlju
Za uzgoj nevena pre svega u jesen je neophodno pripremiti zemljište. Obavezno je duboko oranje, zbog dugačkog, vretenastog korena. Tom prilikom zaorava se stajsko đubrivo, a ako se ne može obezbediti, unosi se mineralno. Prihrana tokom vegetacije nije potrebna, sem zalivanja u sušnom periodu.
NEVENOVO ULJE
Kad su cvetovi najkrupniji i najlekovitiji odvajaju se latice i potapaju u ulje. Odnos je 100 grama latica i 4 litra lanenog ulja. Ostave ga na suncu 21 dan, koliko je potrebno da latice otpuste lekovite supstance. Ulje neće užegnuti pošto ga neven konzerviše. Zatim se procedi i lekovito ulje ulije u bočice, te čuva na tamnom i hladnom mestu. Nevenovo ulje deluje blago sedativno, pročišćava krvne sudove, snižava pritisak, a u kombinaciji s maslačkom, pomaže u ublažavanju simptoma angine pektoris. Blagotvorno deluje na želudac, kao i kod upalnih procesa desni, krajnika, čireva. Neguje i regeneriše kožu, hrani je, zateže i vraća joj lepotu i mladalački izgled. Delotvorno je i u slučaju opekotina, promrzlina, dekubitusa, suvih i vlažnih ekcema.
U proleće se zemljište podrlja, poravna i tek tada zasniva plantaža. Neven se seje krajem marta žitnom sejalicom na međuredni razmak od pola metra i dubinu od oko pet centimetrara. Pošto je seme sitno (1.000 semenki teži desetak grama), za jedan hektar utroši se 5 kilograma. Seme zadržava klijavost i do šest godina, pa se može koristiti i u narednim sezonama, s tim što se zbog opreznosti mora posejati više.
Kao jednogodišnja biljka dobro se uklapa u plodored, a na isto mesto se seje posle dve godine. Najbolji predusevi su pšenica, grašak i pasulj.
Neven brzo niče i za samo nekoliko dana posle setve formira redove. Ako je usev gust, proređuje se. Optimalan razmak između biljaka u redu je desetak centimetara.
Neophodno su bar dva kultiviranja i čupanje trave (ako nisu korišćeni herbicidi) da se usev ne zakorovi.
LEKOVITA MAST
Priprema se od šoljice sveže isceđenog soka iz latica i cveta nevena, dve šoljice neslane svinjske masti i pola šoljice voska. Sastojci se mešaju na tihoj vatri dok se ne sjedine. Zatim se masa izlije u teglice, ohladi i koristi uslučaju otečenih žlezda, čireva i rana koje teško zarastaju. Na platnenu krpu nanese se sloj masti, pa previje na ranu ili čir, pokrije gazom i učvrsti zavojem ili flasterom. Zbog delotvornosti masti preporučuje se istovremeno, jednom dnevno, šoljica čaja od listova i cvetova. Čaj se priprema tako što se u 250 mililitara ključale vode stavi kašičica biljke, sačeka nekoliko minuta i pije.
Berba cvetova po suncu
Neven procveta mesec dana posle setve. Cvetovi se u početku beru svaka tri dana (kasnije svakodnevno) ručno po suncu, odnosno od 11 do 17 časova, u pletene korpe, a zatim se, zbog boje i lekovitosti, brzo suše krunični listići. Suši se u tankom sloju na rešetkastom podlozi, na promajnom i senovitom mestu, četiri-pet dana. Pakuje se u višeslojne papirne vreće i čuva na suvom mestu.
Krajem avgusta kad donji listovi počnu da žute, oberu se cvetovi, a biljke treba pokositi na 15 centimetara iznad zemlje i odneti s njive. Naredna berba je za dvadeset dana i ponavlja se do prvog mraza.
D. Radivojac
Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.