Često najlepši i najslađi plodovi voća ostaju visoko na drvetu, van domašaja. Za berbu prvi stignu, po pravilu su najslađi i najukusniji, ali brzo propadnu jer su izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti.
Pored merdevina postoje i drugi načini berbe sa površine zemlje.
Ručne hvataljke za plodove sastoje se od teleskopskog vratila dužine od 1 do čak 4 metra, nekada i 6 m. Na kraju je postavljena hvataljka sa zaobljenim ivicama, a platnena vreća je zakačena na hvataljke. Poseduje konopac kojim se zatvaraju hvataljke ili vreća radi otkidanja ploda. Pored hvataljke mogu biti postavljene makaze sa dugim i uskim sečivom za peteljke voća. Makaze su obložene plastičnom ili elastičnom zaštitom da ne bi oštetile plod. U platnenu vreću mogu stati dve do tri jabuke, ili tri do četiri breskve, ili oko desetak šljiva, odnosno kajsija.
Hvataljka sa teleskopskim nosačem
Na tržištu se mogu pronaći hvataljke napravljene od žice, ali one nisu odgovarajuće jer je žica tvrđa i oštećuje plodove. Takođe, kada se u korpi nađe više plodova, jedan drugog pritiskaju na žice koje oštećuju plod. Neki sitniji plodovi mogu proći kroz žicu. Ovakav koncept je opravdan za druge namene, kada se bere tvrd plod sa ljuskom. Hvatači sa tri prsta ili dve elipse nisu uvek prihvatljivi za upotrebu zbog veličine ploda i otežanog rukovanja.
Ubrane voćke hvataljkom se mogu sakupljati u takozvane kengur vreće, odnosno transportne vreće koje mogu biti različitih dimenzija, tj. zapremina. Najčešće su napravljene od kanavasa, ali i platnenih materijala presvučenih gumenom presvlakom ili plastikom. Gumirane vreće, kao i vreće od kanavasa veoma su prigodne jer ne oštećuju voćke, gornji otvor je veliki a ivica nije oštra već presvučena sunđerom. Zapremina se može menjati uz pomoć pomeranja konopca. Najčešće su zapremine od 5 do 30 litara.
Transportna vreća
Za ubiranje sitnijih plodova žbunastog voća koriste se plastične posude sa perforiranom stranicom. Naime, jedna stranica se sastoji od takozvanog češlja koji dozvoljava prolazak grančica i lišća a zadržava plodove, ivice su savijene da ne bi došlo do oštećenja. Ubiranje se obavlja provlačenjem kroz grm. Pražnjenje se mora sprovesti pre svakog novog ciklusa prolaska da ne bi došlo do gnječenja proizvoda.
Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.