Насловна АРХИВА PLAVE BOROVNICE – Branje do sredine septembra

PLAVE BOROVNICE – Branje do sredine septembra

Плодови су најбољег квалитета ако се беру ујутру, пошто се роса осуши, и пре него што наступе високе температуре

723

Poslednjih godina proizvodnja borovnice postaje sve popularnija. Stručnjaci često ističu da je jedna od perspektivnijih jagodastih voćnih vrsta. Po biološkoj vrednosti njeni plodovi se svrstavaju u najvrednije životne namirnice, zbog čega je sve traženije delikatesno voće.   

 U našim uslovima borovnica se bere do sredine septembra. Vreme sazrevanja zavisi od genetskih osobina sorte, stanja zasada, klimatskih uslova, nadmorske visine, ekspozicije terena, primenjene agrotehnike… Borovnica   rađa u grozdovima i nema ujednačeno vreme sazrevanja. Većina sorti se bere u više navrata, svakih 7 – 10 dana, ili češće, ukoliko su temperature visoke. Što se sezona više primiče kraju, interval između berbi postaje duži, s tim da su kod sorti sa kasnijim vremenom sazrevanja  berbe ređe.

Plodovi su najboljeg kvaliteta ako se beru ujutru, pošto se rosa osuši, i pre nego što nastupe visoke temperature. U svakom navratu se biraju samo zreli plodovi koji su uglavnom plave boje, dok su crvenkasti – poluzreli  i kiseli.

Za korišćenje u svežem stanju borovnica se uglavnom bere ručno. Da bi se sačuvao pepeljak  izbegava se prepakivanje plodova. Takođe, sa grozda bobice treba pažljivo skidati i najbolje je stavljati ih direktno u male plastične ili kartonske posude u kojima se transportuju do tržišta.

NEGA I POSLE BERBE

Da bi zasad borovnice i u narednoj godini dao obilan i kvalitetan rod potrebno je nastaviti negu i posle završetka berbe.

Krajem leta, zasadi borovnice tretiraju se rastvorom monokalijum–fosfata.Folijarna ishrana bogata fosforom i kalijumom doprineće da posle kišovitog leta, obilnog navodnjavanja, ili preterane ishrane azotom, stvoreni rodni pupoljci ne pređu u vegetativne elemente. Takođe, posle završene berbe je neophodno sprovesti detaljnu zaštitu od prouzrokovača bolesti, insekata i grinja.

Ne treba zanemariti značaj jesenjeg plavog prskanja. To se radi u vreme kada srednje dnevne temperature još uvek ne padnu ispod 15 stepeni. Da bi se na vreme odbacila lisna masa, korisno je primeniti kalijum-nitrat sa dodatkom cinka. Ovo prskanje se obavlja koncentracijom oko jedan odsto (5-8 kilograma po hektaru na 500 do 600 litara vode). Posle sedam do deset dana izvodi se drugo tretiranje koncentracijom rastvora oko dva odsto (10 kilograma po hektaru u 400 do 500 litara vode).

S. Malinović

Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.