Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Zaustaviti trulež plodova i pegavost izdanaka maline

Zaustaviti trulež plodova i pegavost izdanaka maline

736

U fazi pojave cvetnih pupoljaka koji su zatvoreni može se primeniti neki od preparata, pre najavljenih padavina:

•             Quadris, Župastrobin, Azbany 250 SC, Exacta, Promesa, Queen, Teatar (a.m. azoksistrobin) u koncentraciji 0,075 % (deluje i na nižim temperaturama).

U fazi početka cvetanja i fazi cvetanja maline, uz padavine i porast dnevne temperature, povoljni su uslovi za nastanak infekcije cvetnih delova gljivom prouzrokovačem sive truleži plodova (Botrytis cinerea) kao i prouzokovačem kestenjaste pegavosti izdanaka maline (Dydimella applanata) pa je potrebno da se nastavi sa hemijskim merama zaštite primenom nekog od preparata:

Na početku cvetanja maline:

•             Pyrus 400 SC, Pirinej  ili Pehar (a.m. pirimetanil) u koncentraciji 0,2 %,

•             Quadris top (azoksistrobin+difenokonazol) u količini 0,75 do 1 l/ha ,

•             MBT 2, ili

•             Teatar plus (azoksistrobin+difenokonazol) u količini 0,75 do 1 l/ha, MBT 1.

U zasadima maline koji će ući u fazu punog cvetanja:

•             Luna sensation (a.m. fluopiram + trifloksistrobin) u količini 0,6 do 0,8 l/ha, ili

•             Signum, Luminis, Attica, Markiz WG, Bosco gold (a.m. boskalid+piraklostrobin) u količini 1,5 kg/ha, ili

•             Linus (ciprodinil +tebukonazol) u količini 1,2 do 2 l/ha, ili

•             Switch 62,5 WG, Sven, Enygma, Atlas (ciprodinil+fludioksonil)  u koncentraciji 0,08 % (malina, kupina),

•             Libreto (a.m. fenheksamid) u količini 1 do 1,5 l/ha, •             MBT 2 (kupina).

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.