Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Naše krave ne idu na pašu, ali njihovo mleko nije manje kvalitetno

Naše krave ne idu na pašu, ali njihovo mleko nije manje kvalitetno

420

Nadaleko poznati sir je „Mlekare Farmer“ iz Čuruga, odnosno zanatski sir pravljen od mleka iz vlastite proizvodnje. Ova firma se bavi više od jednog veka proizvodnjom sira.

– Pošto je to porodična tradicionalna priča, ja volim da kažem da je „Mlekara Farmer“ zapravo priča ne samo o mleku i siru nego o porodičnoj tradiciji. Porodična manufaktura je većim delom zastupljena. Trajemo tačno 106 godina. Mi smo četvrta generacija koja je nastavila proizvodnju sira. Karakterični smo po tome što imamo zatvoren proces proizvodnje, odnosno imamo njive, krave i proizvodnju sira. Farma nam proizvodi estra klasu mleka i od tog svog mleka koje napravimo na našoj farmi, prozvodimo sireve koji su nadaleko poznati – priča Zorica Radišić iz „Mlekare Farmer“.

Sve sireve ova firma proizvodi od kravljeg mleka.

– Svaki dan imamo 1 400 litara mleka koje sve prerađujemo u sir. Proizvodimo mlade sireve i to u obliku sitnog, kriška sira, rolovane sireve od parenog testa, kačkavalj. Imamo i polutvrde sireve koji zriju kao što je naš Biserni i Ambasador. Sada smo napravili i novu vrstu polutvrdog sira, koji leži u našoj komori i zrije minimum tri meseca. Poznati smo po ambasadoru koji je između čedera, gaude i ementalera, a takva vrsta sira se radi po našoj recepturi. Kada me pitaju kako ga pravimo, obično kažem sa puno ljubavi kao i svaki sir.

Kako ističe sir je uvek na vrhu piramide njihovog posla, a do njega treba doći velikim radom i zalaganjem.

– Rad počinjemo od njive. Prvo zasejemo, pa to požnjemo, sačuvamo i njime hranimo naše kravice. Kada njih pomuzemo, od prerade mleka dobijemo sir. Za jednu proizvodnju polutvrdog sira od samo početka do kraja, potrebno je i po godinu dana. Treba pomenuti da naše krave ne idu na pašu, ali to ne znači da je njihovo mleko manje kvalitetno. Čak je i bolje sa našim uslovima u ravnici. Mi kosimo biljke kada su u najboljem cvatu. Onda se trava vakumira u rol bale i na taj način ostaje sveža tokom cele godine. Naše krave se hrane i sa sveže pokošenim senom, ali i sa detelinom, kukuruzom sa naših njiva i polja – ističe Zorica.

Naša sagovornica napominje da se mora voditi računa o higijeni sira koji se proizvodi.

– Imamo specijalan prostor koji se zove komora za zrenje sira gde su napravljeni mikroklimatski uslovi za njegovo zrenje. Za tvrđe sireve je potrebno imati temperaturu od 8 do 14 stepeni. Inače, mleko koje se koristi za proizvodnju sira je masnoće 4,2 odsto mlečne masti. Kako stigne mleko sa naše farme, mi ne skidamo kajmak nego ga ostavljamo u siru – ističe Zorica. 

Ova firma je nadaleko poznata i po siru Kubići. Ovaj sir je star od godinu do dve.

– Seckamo ga na kockice, pa onda to stavljamo u hladno ceđeno maslinovo ulje, koje nabavljamo sa Krita. U taj sir stavimo i sedam začinskih trava. O kojima se radi ne mogu da otkrivam. To je apotekarska tajna, ali su dobre za digestivni trakt – otkriva Radišićka.

Tekst i foto Dijana Maksimović