Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Od hrane za svoju bebu, do stalnih kupaca na kućnom pragu

Od hrane za svoju bebu, do stalnih kupaca na kućnom pragu

252

Nezamenjiv je osećaj kada, zahvaljujući sopstvenom znanju, veštini i upornosti, sićušno zrno unesete u zemlju i iz njega iznikne jedra biljka. Posebno kada ona donese ztrdave plodove sa prirodnim ukusom, mirisom, izgledom, bojom i kvalitetom, koji se tope u ustima i poželjni su i zdrav zalogaj za sve uzraste. Konačno, kada takvim radom i zarađujete i to dovoljno za solidan život porodice. Upravo tako opisuje svoj posao nasleđen od muževljeve majke, bake i još nekoga pre njih, rođena Osiječanka Sanja Kuzmanović, ekonomista po zvanju, koja se udajom  doselila na Čenej kraj Novog Sada.

-Sve je počelo od momenta kada je naša starija ćerka, još kao mala beba počela da jede „redovnu“ hranu – seća se Sanja Kuzmanović. – Za nju smo kupovali povrće sa organskim poreklom i primetili ogromne razlike u odnosu na ono iz klasične proizvodnje, tretirane  brojnim hemijskim preparatima. Zato smo, na manjoj parceli,  počeli organsku  proizvodnju  za potrebe našeg domaćinstva. Prelomni trenutak nastupio je kada sam, pre desetak godina, kao trudnica, izgubila posao u jednoj firmi. Suprig i ja smo, u dogovoru sa deverom, odlučili da proizvodimo organsko povrće na osam hektara zemljišta, oko salaša gde se on rodio.

Kupuju oni koji znaju

Okolina salaša nije obrađivana preko 20 godine. Bio je to, prvenstveno, odličan pašnjak za dvadesetak ovaca rase Virtemberg i izvorprirodnog stajnjaka, kaže Sanja i nastavlja:

– Već 2016. godine smo podigli prvi plastenik sa samo 16 kvadratnih metara. Koristili smo postojeću literaturu, izuzetno korisne savete profesorke Dr Branke Lazić, zatim stručnjaka Poljoprivredne savetodavne službe Novi Sad, kao i iskustava drugihproizvođača organskog povrća. Sada imamo platenike na ukupno 3.200 kvadratnih metara gde proizvodimo oko 30 vrsta povrća tokom čitave godine.

Kopriva kao hrana, bosiljak insekticid…

Proizvodnja počinje hemijskom analizom zemljišta koju obavlja Instiotut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Cilj je da se tačno utvrdi postojeća kolilčina azota, fosfora, kalijuma i mikroelemenata, kao i fizičke osobine zemljišta. Moguće je vrlo precizno utvrditi koliko čega treba dodati da se dobije optimalna kolčina plodova vrhunskog kvaliteta i na osnovu najnovijih naučnih i stručnih dostignuća u ovoj oblasti.

Praksa je pokazala da se na ovaj način sadržaj humusa u zemljištu ove porodice na Čeneju povećao sa tri na 3,8 odsto, što je izuzetno korisno. Na sajtu Ministarstva poljoprivrede postoji tekst Zakona o organskoj proizvodnji, sa vrlo preciznom listom sredstava za zaštitu i negu biljaka koja su dozvoljena. Prvenstveno se to odnosi na isključivo korišćenje deklarisanog semena koje nije tretirano hemijskim preparatima, zatim na peletirano đubrivo kao i na biljke koje suzbijaju moguće bolesti i odbijaju prisustvo neželjenih insekata.

Kopriva se, bez obzira na vrhunska tehnološka dostignuća, pokazala kao nezamenjivo sredstvo za zaštitu biljaka i obezbeđivanje hranljivih materija u zemljištu. Praksa je pokazala da, nakon potapanja koprive u vodu, posle 7 do 15 sati, u zavisnosti od temperature vazduha, dolazi do vrenja. Posle ceđenja, može da se koristi za prihranu povrća u koncentraciji 1:5, a kada postupak traje 24 sata, dobija se izuzetno jak insekticid.

Kao efikasan insektivid koristi se i mleveni beli luk. U oba slučaja tretman se mora obnavljati svakih dva-tri dana, što je dosta zamoran posao. Jednostavnije je sadnja bosiljka, origana i drugih biljaka jakog mirisa, koje rasteruju štetne insekte. U uslovima blagih zima, kao što su poslednjih godine, ove biljka štite i od bube „smrdljiovi martin“.  Veoma je efikasno i kravlje mleko iz domaće proizvodnje, kao i surutka, u koncentraciji 1:5 za suzbijanje pepelnice i plamanjače.

Porodica Kuzmanović ima dve ćerke, od 12 i osam godina. Obe su, uz veliku radost i zadovoljstvo, počele da pomažu roditerljima u setvi semena u čašice i kontejnerte. Potom su se upustile i u svoju organsku  proizvodnju lubenica, čiji ukus izuzetno cene. Počele su sa deset, a potom su prešle na 200 kućica, da bi sada to čine u čitavom plasteniku. Interesovanje za proizvodnju povrća im se proširuje, što može biti garancija nasleđivanja ove proizvodnje na naučnoj osnovi. Sav zarađeni novac je isključivo njihov za kupovinu onoga što žele.    

Proizvodnja organskog povrća donosi značajnu zaradu, ali i tri-četiri puta veća ulaganja nego u klasičnom povrtartstvu. Značajnu ulogi ima i odgovarajući plodored. Zbog mnogih ograničavajućih faktora u zaštiti, proizvodnja je praćena i mnogobrojnim rizicima. Prošle godine su im, zbog neuobičajeno visokih temperatura, propale veće količine jesenjeg spanaća, kupusa i karfiola još u fazi rasada. U proizvodnji mladog krompira u plastenicima na 320 kvadratnih metara, uz trošak od oko 100.000 dinara može da se zaradi skoro dvostruko više. Kod krastavca su ulaganja oko 400.000 dinara, zbog većeg učešća radne snage, a zarada je 578.000 dinara. Ipak, od organske proizvodnje povrća i njegove prerade, uz dosta rada, može solidno da živi jedna četvoročlana porodica.  

Gradsko veće za privredu Novog Sada, već nekoliko godina, preduzima niz mera podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Redovno raspisuje konkurse za podršku ženama  preduzetnicama i mladima do 40 godina starosti. Lane je za te namena izdvojenio 30 miliona dinara, koje je dobilo preko 30 poljoprivrednika u prigradskim naseljima, među kojima je pretežan broj žena. Za 2025. godinu, kako ističe Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu, biće iz Budžeta Grada obezbeđeno oko 70 miliona dinara. Posebno će se to odnositi na nabavku sortnog semena u organskoj proizvodnji, sertifikaciju, dobijanje geografskog porekla i druge namene. Predviđa se i otvaranje konkursa za sve koji su do sada dobijali ovakve podrške, zatim za potrebe vinara, uređenje atarskih puteva, kanalske mreže  i drugo. Poseban naglasak davaće se na edukaciju poljoprivrednika, nakon koje se stiče pravo za posetu kolegama u inostranstvu. 

Piše: Branko Krstin