Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Čista priroda u vinskoj čaši

Čista priroda u vinskoj čaši

306

Od proizvodnje prvog organskog vina na Fruškoj gori, koje je istovremeno bilo prvo tog tipa i u nekadašnjoj Jugoslaviji, protekle su bezmalo tri decenije, a ideja o čistoj prirodi u vinskoj čaši polako se širila. Oko pet odsto od ukupnog broja naših vinarija, kako kažu procene, jer zvanična statistika ne postoji, danas uzgajaju grožđe i proizvode vino po organskim i biodinamičkim principima. Možda je taj procenat mali, ali se mora priznati da je svetski trend prelaska sa konvencionalnog na organski uzgoj vinove loze i proizvodnju organskih vina zaživeo i kod nas. Jedan od dokaza je i lane osnovano Udruženje proizvođača organskog grožđa i vina Srbije „VinOrg“ koje okuplja 18 vinarija sa ispunjenim svim uslovima za dobijanje organskog sertifikata. 

Među njima više od trećine je iz Vojvodine, a najveći broj od tih je s Fruške gore. Vinarija „Imperator“ iz Erdevika jedna je od prvih koje su dobile organski sertifikat za grožđe i vino i to po standardima Republike Srbije i Evropske unije. Suvlasnica i direktorka „Imperatora“ Đurđa Katić kaže da je vinarija od osnivanja 2009. godine okrenuta proizvodnji prema organskim i biodinamičkim principima. U taj poduhvat krenuli su sami, ispitujući kako se loza, a kako zemlja ponašaju u tom slučaju i pet godina kasnije odlučili su da započnu proces sertifikacije.

Potražnja raste, pokret se širi

– Pošto je već pet godina vinograd bio u organskom i biodinamičkom sistemu mi smo 2015. dobili organski sertifikat za grožđe po srpskim i standardima Evropske unije, a za vino samo sertifikat EU zato što naš Zakon o vinu u tom trnutku uopšte nije prepoznavao organska vina kao kategoriju – priča nam Đurđa Katić. – Dobijanje sertifikata nas je dodatno ohrabrilo, dalo vetar u leđa i potvrdilo da ono što radimo stvarno ima smisla. To nas je podstaklo i da sve više implementiramo biodinamiku u sam vinograd i 2018. smo ušli i u proces sertifikacije za Demeter – globalni biodinamički sertifikat. Korona nas je malo omela, pa smo 2021. godine došli u posed i tog sertifikata, jedinog u Srbiji. Bio je to novi podsticaj ne samo da nastavimo da radimo nego i da proširimo zasade.

Sa petnaestogodišnjim iskustvom u organskoj proizvodnji grožđa i vina Đurđa Katić kaže da se od njihove prve degustacije organskog vina 2012. u Beogradu, kada je čak i stručna javnost, ne samo vinska publika, bila vrlo skeptična i uzdržana, situacija znatno promenila. – Mi smo danas u prilici da sve češće odgovaramo na zahteve ugostitelja, prodavaca, vinoteka koji žele u svoj program da uvrste i organska vina. Potražnja i uopšte svest o zdravoj ishrani, organskoj hrani i zdravlju čoveka napreduje iz godine u godinu. I potražnja i prodaja naših vina napreduju istom dinamikom. Daleko smo od pozicije kakvu organska i biodinamička vina imaju u svetu, ali idemo u tom smeru. I sve je više organskih vinarija. Kada smo počeli, bili smo usamljeni na tržištu, a danas novoosnovano udruženje koje okuplja proizvođače organskih vina, ima 18 članova. U odnosu na 400 i više vinarija koliko ih ima u Srbiji, to nije veliki broj, ali u poređenju sa jednom ili dve pre deset godina, ozbiljan je to rast i razvoj – ističe Đurđa Katić. Koje vinarije u fruškogorskom kraju proizvode organska vina i koliko je to teško možete pročitati ukoliko se pretplatite.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us