Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Obazrivo sa zagrevanjem

Obazrivo sa zagrevanjem

212
Foto: Shutterstock

Zagrevanje je proces koji seme štiti od mnogih bolesti, povećava snagu klijanja, a ovim postupkom kod nekih biljaka postiže se povećanje broja ženskih cvetova, kao recimo kod krastavca. Seme može da se zagreje u tankom sloju u rerni, na ploči peći ili u toploj vodi. Važno je voditi računa da se ne pregreje i da klicu ne uništi visoka temperatura. Šargarepa, kupus, luk mogu da izgube klijavost na temperaturama iznad 40 stepeni Celzijusa, krastavac i paradajz do 50. Temperaturu do željenog nivoa treba postepeno povećavati, jer i naglo zagrevanje može da uzrokuje smanjenje klijavosti. Zagrevanjem se seme gotovo potpuno oslobađa patogena, a preporučuje se za semena kupusa, plavog patlidžana, paradajza, repe. Kod kuće je termičku obradu semena najlakše uraditi u termos flašama u koje se ulije topla voda, a seme se potapa u tu vodu u kesicama od platna ili gaze, zavisno od njegove veličine. Čim se izvadi iz termosa, seme se odmah potapa u hladnu vodu u trajanju 3 do 4 minuta. Zagrevanje semena može da se obavi i na nižoj temperaturi 25 do 28ºC tokom mesec dana.

Piše: Svetlana Mujanović