Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Vrbin čaj za bolje ukorenjavanja i rast biljaka

Vrbin čaj za bolje ukorenjavanja i rast biljaka

469

Naši povrtari često koriste vrbin čaj za ožiljavanje reznica ili zalivanje povrća posle pikiranja. Vrbin čaj je prirodni hormon rasta koji omogućava da se rasad ili reznice bolje ukorene. Pozitivno deluje i na rast i razvoj biljaka. Vrba je bogata biljnim hormonima koji podstiču rast korena kod vegetativnog razmnožavanja, ubrzavaju razvoj biljaka, podstiču ih na intezivnije cvetanje… Ovi biljni hormoni se stvaraju u vršnim delovima stabla, korena i grančica vrbe. Pored njih, vrba sadrži i salicilnu kiselinu, te ojačava imuni sistem biljaka koje se zalivaju vrbinim čajem.

Potrebno je nakupiti grančice bilo koje vrsta vrbe. Makazama se iseckaju mladi izbojci, vrhovi grančica koji nisu odrvenili, dužine oko 5 cm. Obično se iseče stotinak grama. U poseban sud, najbolje teglu, se ulije pola litra prokuvane i prohlađene vode, u nju potope grančice i ostave da odstoje 24 sata. Zatim se voda procedi i preparat je gotov.

Ukoliko je reč o rasadu, na kratko se uroni u vrbin čaj pre pikiranja. Ako su u pitanju reznice, drvenaste biljke (poput ruže) treba da stoje u rastvoru 24 sata, a one od zeljastih, mekih biljaka oko dva sata. Ovim čajem mogu da se zaliju biljke kako bi se ubrzao njihov rast i razvoj, bez obzira da li se radi o povrću ili cveću, u saksiji ili na otvorenom.

Piše: Svetlana Mujanović