Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Zdrava hrana sa visoravni Vlasine nije samo Ljubenkina privilegija

Zdrava hrana sa visoravni Vlasine nije samo Ljubenkina privilegija

144

Ljubenka Milosavljević iz Vladičinog Hana svake godine, tokom trajanja turističke sezone, zbog prodaje rukotvorina provede po dva ipo meseca na Vlasini. Dok je tamo ona se hrani voćem i povrćem koje bere u šumi sa dve svoje prijateljice. Svaki trenutak slobodnog vremena iskoristi da ode u berbu, gde često sretne i travare od kojih je proteklih godina naučila kako se bere, suši i koristi lekovito bilje.

Vrlo brzo počela je i sama da bere, suši i prodaje kantarion koji je odličan za imunitet, hajdučku travu i majčinu dušicu blagodetne za umirenje želuca i celokupnog organizma, koprivu za probleme sa gvožđem. Prodaje i lavandu upakovnu u platnene vrećice, koju sadi u bašti .

– Koliko samo lekovitih trava raste na vlasinskim prostranstvima da je prava šteta što neka od naših fabrika za proizvodnju lekova na ovom području ne pokrene njihov otkup – ističe Ljubenka, koja od biljke poznate u njenom kraju kao krmez pravi tinkturu za očuvanje imuniteta. Onima koji je koriste preporučuje da svakog jutra na prazan želudac pojedu samo po tri zrna. Pravi i kantarionovo ulje koje njene mušterije kupuju za masažu.

– Od ruzmarina i maslinovog ulja pravim tinkturu za one koji imaju problem sa venama. Pravim i sirće od divljih jabuka, krušaka, šipurka, trnjina i gloginja. Svo ovo voće pomešam u tegli i pustim da odstoji u vodi 25 dana. Posle toga može da se koristi za jelo – kazuje Ljubenka i naglašava da je ono odlično za čišćenje ljudskog organizma i da se u tom slučaju uzima svakog jutra po jedna kafena kašičica pre jela.

Ljubenka je pravi specijalista i u spremanju džema od divljeg šipurka, a u njenim teglama sa Vlasine završe i divlje kupine i maline od kojih pravi slatka i sokove.

Svaka njena tegla je posebno ukrašena za prodaju. Za to koristi raznovrsne trake, vunice i tkanine od kojih pravi korpice različitog oblika. Neke od kojih imaju i ručice za nošenje tek kupljene tegle sa nekom od spremljenih zimnica. Po tome što radi Ljubenka je krajem prošle godine  ostala upamćena i u Kragujevcu, kada je na Međunarodni dan žena sa sela ispred “Društva srpskih domaćina”, sa još dve prijateljice predstavila narodnu nošnju svoga kraja, zajedno sa tradicionalnim jelima koja se još nalaze na meniju tamošnjih domaćica.

– Pored poznatih naših mesenija za ovu priliku pripremila sam i suve paprike sa orasima. Kada je jedan Italijan sa prevodiocem došao do našeg štanda bio je oduševljen hranom koju smo izložili. Zamolio nas je da mu zajedno sa paprikama spakujemo još nešto od hrane u tanjir, kako bi mogao da pokaže svojoj ženi šta to mi u našem kraju spremamo – priča sa ponosom Ljubenka ističući da je tada njihov štand proglašen najboljim.

Tekst i foto: Gordana Nastić