Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Turšija od drenjine iz Drvara

Turšija od drenjine iz Drvara

74

Dušanka je u Belo Blato došla iz Drvara. Nije joj bilo teško da pređe toliki put, kako bi potrošačima u Srbiji predstavila proizvode od drena, koga u njenom kraju ima u izobilju, kao i sirup od iglica bora branih u čistoj nezagađenoj prirodi. Štand mali, ali interesantan i posećen.

Mi smo došli Drvara, iz Bosne i kod nas na štandu pretežno možete naći proizode od drenjine i meda. Između ostalog tu je i sirup od borovih iglica, namenjen ljudima koji imaju problema sa disajnim putevima. Pogotovo je dobar za decu u ovom periodu zime – objašnjava Dušanka, koja borove izdanke bere u proleće.

Mladi izdanci se beru u proleće, slaže se red izdanaka, pa red šećera, zasipa se medom. Mora biti malo šećera, ne može samo med. Probali smo po starinskoj recepturi red šećera, red iglica i posle četrdeset dana stajanja dodali smo med. Onda je odležalo još četrdeset dana. Posle osamdeset dana smo procedili i to je taj sirup koji sada imamo – kaže Dušanka, napominjući da je ovaj recept od davnina poznat u njenom kraju. Osim sirupa, zanimljiva je i turšija od drena, kaže dobra za krvnu sliku.

To vam je proizvod koji nema u sebi šećera, dobija se kuvanjem drenjine bez ikakvih dodataka. Namenjen je kod anemije, kod dijareje koju zaustavlja. Drenjina je kao voćka dobra za rad creva – otkriva nam ova Drvarčanka, čiji je kraj poznat po drenjini.

Sve je divlje, sve kupimo iz prirode. Mi imamo svoja drva drenjine, od davnina je ostala. To su biljke koje smo mi samo ukrčivali, jedina biljka kojoj ne treba nikakvo prskanje, ne voli gnojenje, zato je i jako zdrava. Mi, na primer, od sto kila drenjine dobijemo četiri litra rakije. Rakija ide na prepek, vadi se na 44 stepena, dok odleži spadne na 43 stepena i to je jedina rakija koja zahteva staklo. Isključivo staklo, jer ukoliko je stavite u plastiku ona je podnaduje. Ne može da opstane u drugim uslovima – a ono na šta je Dušanka posebno ponosna je pekmez od ovog voća.

To je jedini pekmez na svetu koji se ne kuva i zaštićen je geografskim poreklom za naše područje. Pasira se živa drenjina, doda se šećer i muti se pet sati. Namenjen je ljudima koji su podložni prehladama jer je pun vitamina C, kad ga jedete kao da jedete svežu drenjinu. Po istraživanjima ima više vitamina C nego narandža – rekla je za Dobro jutro, Dušanka iz Drvara.

Tekst i foto: Zorica Dragojević