Pojava truleži šećerne repe zadnjih godina je sve češća pojava i sve veći problem, kako u proizvodnji tako i u preradi. Na pojavu truleži utiču uzak plodored, neadekvatna agrotehnika, promena klime – dugotrajna suša praćena visokom temperaturom sa kratkotrajnim i obilnim padavinama, zaštita šećerne repe od insekata.
– Pojedinačni korenovi koji ostaju u zemljištu neće uticati na kvalitet i promenu Ph zemljišta. Na mestu raspada korena repe može uticati na povećan broj mikroorganizama razlagača, koji mogu da napadnu pojedine biljke naredne kulture koja se nađe u blizini tog mesta – rekao je za Dobro jutro Goran Milanko iz Nikša Agrara, izdvajajući i pojedine bolesti korena.
– Od parazitnih bolesti korena koje prouzrokuju trulež naveo bih: Fusarium oxysporum, Rhizoctonia solani, Sclerotium bataticola….Svi navedeni prouzrokovači truleži mogu se naći u skoro svakom zemljištu. Da li će napraviti problem zavisi od svih faktora koje smo naveli na početku – objašnjava Milanko koji smatra da posebnu pažnju treba posvetiti insektima koji napadaju repu.
– Smatram da bi se smanjila pojava truleži treba posebnu pažnju posvetiti insektima koji napadaju šećernu repu (vaši, cikade). Redovnim obilaskom useva, praćenjem stanja tretirati usev na vreme i sprečiti i ublažiti posledice koje mogu da prouzrokuju insekti – kaže inžinjer poljoprivrede, ističući da bi njivu posle vađenja repe odmah trebalo obraditi.
– Što se tiče obrade i pripreme za setvu, po mogućstvu ako uslovi dozvole odmah nakon vađenja, trebalo bi njivu potanjirati zatim izvršiti oranje i grubo zatvaranje brazde. Proizvođači te njive tanjiraju ili gruberišu zatim bi trebalo da oru i na taj način repu makar izbace na površinu, gde bi se ona pod uticajem vremena raspala. Na taj način bi se smanjio infektivni materijal u zemljištu i donekle mogućnost širenja bolesti na naredni usev i promena Ph zemljišta, koja bi uticala na rast i razvoj sledećeg useva. Pojedinačni korenovi uglavnom ne predstavljaju problem, ali ako je količina trule repe značajna poželjno je repu ukloniti sa njive zbog infektivnog materijala. S obzirom da uklanjanje predstavlja dodatni trošak, na i ovako tešku godinu, većina proizvođača ili ukloni koliko mogu ili ostave repu da se raspadne na njivi sa nadom da uslovi za razvoj bolesti ne budu povoljni u narednoj godini – zaključio je Goran Milanko.
Tekst: Zorica Dragojević