Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Korišćenje silikonskog kamenja ne utiče na kvalitet samlevenog lešnika

Korišćenje silikonskog kamenja ne utiče na kvalitet samlevenog lešnika

51

U Nakovu, na samoj granici Srbije i Rumunije, tu odmah pored Kikinde, Danilo Raca ima gazdinstvo i brend  “Nutto natural haus”. Svi njihovi proizvodi, ističe Danilo, su prirodni rađeni na bazi lešnika, kikirikija i badema. Uvek izdvaja proizvode od lešnika pošto je ovaj orašasti plod sa njihovog gazdinstva, koje se prostire na dva i po hektara.

– Gazdinstvo se nalazi u Kikindi, pod zasadom je lešnika i odatle crpimo sirovinu za naše proizvode. Naglašavam da su svi naši namazi sto odsto prirodni, da nemaju šećera, aditiva i konzervansa. Posebno smo ponosni na lešnikov puter. Kada lešnik septembra ili početkom oktobra sazri, otpada sa grane, mi ga pokupimo, pasiramo, krckamo i sve to radimo na našem gazdinstvu. Nakon toga lešnik ide na pečenje i to na 350 stepeni Celzijusa. Kada se ispeče, pušta se kroz mlin sa silikonskim kamenjem. Mnogi ne znaju šta je silikonsko kamenje. To je kamenje koji svojim sastavom ne utiče na kvalitet proizvoda, odnosno neka vrsta mlinova koji se mogu koristi za brašno. Tako dobijamo lešnikov puter. Onda se smesa puni u teglice i tako prodaje. Svi proizvodi kod nas su ispitani od Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koji izdaje sertifikat da je proizvod ispravan. Na svakom proizvodu se nalazi nutritivna vrednost sa tačnim sastavom – priča Danilo Raca.

Dok smo razgovarali primetili smo da se mnogo tražila i kombinacija meda i lešnika koji se sastoji od 60 odsto meda i 40 odsto putera od lešnika. Saznajemo da se to pravi u nekoj vrsti mešača i da ovaj slatki proizvod već tri godine firma proizvodi.

– Jedino orašasto voće koje mi trenutno nemamo u našem asortimanu je orah. Sledeća priča je da se pravi kombinacija meda i oraha. Bilo je pokušaja da se pravi lešnikov puter sa liofilizovanim voćem, odnosno smrznutim voćem tipa jagoda, malina… Iz tako smrsnutog voća se izvlaći, tečnost – voda. To je suvo voće koje koristimo za smutije, ali postoji i u obliku praha. U lešnikov puter smo ubacili i malinu, ribizlu, jagodu i ananas. Sa svakim namazom se najčešće filuju palačinke.

Treba napomenuti da ovi proizvodi nemaju rok trajanja, ali da posle dužeg stajanja, na dnu tegle se taloži suva materija, a gore se izdvaja ulje, bilo da je od lešnjika ili od badema.

– Ljudi često pitaju kakvo je to ulje. To je ulje od proizvoda koje kada se otvori tegla, promeša se i može da se koristi. Pored ovoga postoji i hladno ceđeno ulje lešnika, koji se dobija na određenim presama. Ono može da se koristi u svim segmentima od  kozmetike do prehrane. Samo hladno ceđeno ulje od lešnjika je skupa varijanta na primer za prženje. Flašica od 250 ml ulja košta 1000 dinara. Ono se čak može koristiti i za mazanje prilikom sunčanja da se ne izgori i za brzo tamnjenje. Postoji i ulja koja se stavljaju za pakovanje kose – ističe Raca.

Tekst i foto Dijana Maksimović