Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Jabučasto voće  već može da se orezuje

Jabučasto voće  već može da se orezuje

325
Foto: AdobeStock

Kod zimske rezidbe postoji nekoliko uopštenih pravila. Jabučasto voće može da se orezuju od momenta kada lišće počne da opada, pa sve do početka nove vegetacije. Generativni pupoljak se formira na vrhovima rodnih grančica, dok su vegetativni pupoljci raspoređeni bočno na grančicama.

Koštičavo voće bolje je orezivati na kraju zime, kada nema opasnosti od niskih temperatura i kod njih treba voditi računa o dominantnom tipu rodnih grančica. Kod breskve rezidbom se ostavlja potreban broj mešovitih rodnih grančica pravilno raspoređenih u svim delovima krune, jer se na njima obrazuju najkrupniji i najkvalitetniji plodovi. Ostale grančice se uklanjaju do osnove. Kod rezidbe trešnje i višnje prekraćuju se i proređuju suvišne grane i letorasti. Orezivanje je najbolje obaviti po suvom zimskom danu na temperaturi višoj od 5 stepeni.

Tekst : Biljana Nenković