Stižu nam novogodišnji i božićni praznici. Svi, osim u odmaranju, vreme provodimo u konzumiranju hrane i pića. Osim raznih slatkih i slanih đakonija, neizostavna je i dobra i kvalitetna kapljica. Oni koji ne konzumiraju alkohol, mogu da probaju slatki liker od raznih vrsta voćaka, a tu je i domaće, kao iz bakinog kredenca slatko, koje je na žalost, u prodavnicama samo za kupce sa dubljim džepom.
Vlasnik “Gazdinstva Đorđević” iz Pirota, Marko Đorđević, sa pravom se može pohvaliti domaćim likerima, slatkim ali i voćnim sirupima.
-Proizvodimo slatka od jagoda, kupina i malina, a imamo i sirupe od višanja i malina. Za one koji vole da konzumiraju kvalitetne likere, nudimo od borovnica, malina, jagoda, kupina, višanja i dunja. Treba napomenuti da se naši proizvodi razlikuju od onih kupovnih po prodavnicama, jer su domaći i pravljeni su na tradicionalne načine, na koje su radile naše bake. Naravno, bitno je napomenuti da mi uzgajamo voće, pa je samim tim i proizvod kvalitetniji – započinje priču Marko Đorđević.
Iako proizvođači ne vole javno da podele svoj način pripremanja prozvoda, Đorđević nam je odmah otkrio njegov način priprema likera, ali i slatka.
-U ogromnu posudu stavi se kilogram šećera, kilogram voća i litar lozove rakije, koju mi pečemo i proizvodimo i takva sjedinjena smesa stoji 45 dana na svetlosti. Nipošto ne na suncu već u svetlim prostorijama. Posle tog perioda, liker se pakuje u flaše i spreman je za konzumiranje. Što se tiče slatkog, mi ga pravimo na tradicionalan način po recepturama naših predaka. Isto se u veliki lonac stavi kilogram voća i kilogram šećera i ukuvava se na vatri. Mnogi me pitaju kada se zna da li je gotov proizvod? Uzme se u kašičicu slatko i stavi se kapljica na nokat. Ukoliko ona ne sklizne nego ostane na noktu, znači da je slatko gotovo i da se skida sa vatre i pakuje u tegle – ističe Marko.
Tekst i foto Dijana Maksimović