Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Medenjaci su idealan poklon za novogodišnje praznike

Medenjaci su idealan poklon za novogodišnje praznike

103

U ovim pretprazničnim danima pravi poklon vašim najbližima su čarobni praznični medenjaci. Idealni su i za oko i za nepce. Definitivno nikoga ne mogu da ostave ravnodušnim. Na raznim adventima prvo  ćete videti da posetioci kupuju razne šarene medenjake. Kako je u svetu, tako je i kod nas.

Naime, medenjaci slikarke Biljane Devrnje zaista oduzimaju dah. Priseća se da je još kao mala volela medenjake a da joj je sada ukrašavanje istih postao hobi. Iako na prvi pogled vidimo naslikane razne šarene figurice, nametnulo se pitanje da li su takvi medenjaci jestivi.

-Ja pravim i prodajem jestive medenjake koji traju i po šest meseci. Ako posle toga neki komad i preostane, onda ih prodajem kao suvenir. Ipak u njima su i jaja. Glazura figurica je od belanaca. Ono što treba znati je da postoji i prah koji se zove kremov tartar. To je jedna supstanca koja je neka vrsta vinobrana ili konzervansa koja daje produženi vek jestivim medenjacima. Pri pripremi medenjaka, u smesu se stavi pola kašičice kremovog tartara. On njih održava da stalno budu sveži, ali i veoma ukusni – priča slikarka i otkriva koji je recept njenih čarobnih medenjaka. 

 – Pravim medenjake na moj način. Imam recepturu koju sam ja osmislila. Imate više recepata i svi su oni slični, ali se razlikuju samo u nekim detaljima. Priznajem da kada sam počinjala da ih pravim, dosta sam ih pobacala jer sam puno isprobavala dok nisam došla do recepta koji se meni dopada. To je modifikovani ruski recept koji se pravi na dva načina. Jedan je sa špinovanim, a drugi sa prah šećerom. Šećer se špinuje na  šporetu i dodaju se đumbir, cimet i vanila. Priznajem da često malčice promenim gramažu, ali uvek ispadnu jako ukusni. Zaista nikad ne koristim striktne mere po receptima. Naravno, uvek nabavim kvalitetan med. Tamni med, ako hoću da mi budu tamniji medenjaci, a svetli ako želim svetle medenjake. Napravi se testo koje mora da odstoji minimum šest sati u frižideru i ono se radi sa špinovanim šećerom. Najbolje je praviti smesu za medenjake uveče, da bi preko noći mogla što duže da odstoji i da bi ispala što bolja i ukusnija. Kada se smesa izvuče iz frižidera onda se premesi. Suština ovoga je tip brašna kojim se pravi smesa. Ljudi obično ne znaju gde greše. E, pa tu je caka. Nikada ne ide ni mekano, ni tvrdo, nego glatko brašno. To je tip 400. Da ne zaboravim, dodaju se obavezno i jaja u smesu – priča Biljana.

Naša sagovornica otkriva da medenjake najviše pravi i prodaje u vreme Božića i Uskrsa, ali dosta je velika potražnja i za Novu godinu.

-Ljudi poručuju medenjake za razne manifesracije. Oni su dosta popularni, naročito u Vojvodini i to za za rođendane, svadbe, veridbe, slave… Postoje i brendirani medenjaci koji se rade za firme. Jednostavno, pravnjenje i ukrašavanje medenjaka mi zaista pričinjava veliko zadovoljnstvo. Mogu da se kreativno izrazim i vidim da se to ljudima dopada. Imam razne „kreacije“ medenjaka i primećujem da se posebno deci sviđaju. U ovom perodu najtraženiji su medenjaci sa Deda Mrazom, Sneškom Belićem, jelkicama, novogodišnjim ukrasima, lizalicama, ukrašenim kućićama – naglašava umetnica medenjaka.

Tekst i foto Dijana Maksimović