Насловна ТЕМЕ ГЉИВЕ Šitake pečurke spadaju u red medicinskih gljiva i veoma su lekovite

Šitake pečurke spadaju u red medicinskih gljiva i veoma su lekovite

96

Mnogi vole da kažu da je pre običnog drveća, kakvo je danas, zemlja je nekada bila prekrivena džinovskim pečurkama. A činjenica je da se pečurke dele na jestive i otrovne. Danas mnogi jestive pečurke koriste u svakodnevnoj ishrani. Veoma su ukusne i čak jeftinije nego, na primer, meso.

Gde god da se pojave, na sajmovima ili bazarima, štandovi sa šitake pečurkama su uvek veoma zapaženi. Ne samo da su proizvodi bili pristupačnih cena, već je njihova upotreba u ishrani veoma lekovita.

Najprodavanije su, naravno, marinirane šitake pečurke, sušene na režnjeve, mlevene, šitake pečurke sa ajvarom ali su se mogle naći i kao začin sa himalajskom solju.

Ispred  Poljoprivrednog  gazdinstva Dimitrovgrad Nikolov, o ovom specijalitetu je govorila Angelina Nikolov.

-Bavimo se proizvodnjom pečuraka šitake i njihovom preradom već osamnaest godina. One spadaju u red medicinskih gljiva koje su veoma lekovite. Mi ih radimo na hrastovoj piljevini, a proces počinje od hrastovih debala. Rendamo ih i pravimo piljevinu. Nju pasterizujemo i potom zasejavamo. Tri meseca traje proces sazrevanja supstrata. Onda te supstrate nosimo u gajilište i desetak dana držimo  na temperaturi od 18 do 19 stepeni Celzijusa, dok je vlažnost vazduha oko 95 odsto. Stavljamo na režim dan – noć a prisutna je i ventilacija, jer svež vazduh mora da ulazi. Jedno desetak dana nam je potrebno da te pečurke uberemo.  Posle toga postoje druga i treća berba, ali su one manje rentabilne – ističe Angelina Nikolov.

Dodaje da se ove pečurke mogu stavljati i u smutije, jogurte, supe, čorbe… Jako je ukusno kada se njima začini i pasulj, a pri tome one su izuzetno lekovite.

-Ako se pečurke šitake koriste u preventivne svrhe, uzima se jedan gram dnevno, a za lečenje raznih bolesti u terapiji se koristi devet grama dnevno i to jedno petnaestak dana. Ova vrsta pečuraka regiliše krvni pritisak, smanjuje šećer, kao i holesterol, a dobre su i u borbi protiv kancera. Pune su vitamina i minerala. Mi je sušimo na suncu pa onda ima povećan nivo vitamina D – ističe Angelina. 

 Otkriva da se pečurke šitake stavljaju i u čaj zbog lekovitih svojstava, najčešće protiv kancera.

-Čaj se kuva po desetak minuta. Od trenutka ključanja stavlja se na laganu vatru i ostavlja još dvadesetak minuta da proključa. Onda se čaj ohladi na sobnoj temperaturi, doda se malo morske soli i pije se.

Na kraju treba naglasiti da ove pečurke po tradicionalnoj kineskoj medicini spadaju u namirnicu neutralne termalne prirode, imaju slatkast ukus i smatra se da su prirodni izvor interferona.

Tekst i foto: Dijana Maksimović