Tezge krcate domaćom hranom, pićima, medom, rukotvorinama i hiljade posetilaca obeležili su prednovogodišnji treći noćni bazar u Kragujevcu. Trgovalo se u noći između subote i nedelje na pijaci „Centar“ pored Lepenice, jer Kragujevčani nisu propustili priliku da nabave sveže domaće poslastice direktno od proizvođača.
Na ovom „Kraguj bazarfest“-u proizvode su izlagali proizvođači iz Šumadije, Aleksandrovca, okoline Niša, Svilajnca, Velike Plane i drugih gradova Srbije.
„Prodajemo brašno mleveno na vodenici potočari. Imamo kukuruzno belo, žuto i od sorte osmak, zatim raženo, pšenično i ječmeno. Brašno je od naših žitarica koje uzgajamo u selu Tulare. Heljdu nabavljamo sa padina Kopaonika, a speltu iz Vojvodine, jer nije moguće uzgajati ih kod nas“, kaže predstavnik porodice Jaćović iz Tulara kod Prokuplja.
Najveće interesovanje je bilo za suvo meso, čvarke, domaće sireve i nabavku zimnice.
„Ajvar i mleveni paradajz se i dalje dobro prodaju. Tegla ajvara od pečenih paprika je 900 dinara“, kaže jedna od domaćica iz Žunja kod Knića.
Đorđe Aleksić iz Kruševca ne propušta noćne bazare i sajmove u Kragujevcu, a osim kačkavalja i pršute, ove godine je ponudio i suvo konjsko meso. Kaže da je prodaja bila dobra i da su se kupovale solidne količine klasičnih proizvoda, dok se konjsko prodavalo, ali na manje količine.
Priliku da izlože svoje proizvode imao je pčelar Toma Kovačević, čije su košnice u Maršiću kod Kragujevca.
„Najviše ide čist med i propolis koji su odlični za imunitet, ali ne zaostaju ni mešavine napravljenje za malokrvnost ili lečenje bolesti pluća. Noćni bazar ne služi samo za prodaju, već i da vas kupci lično upoznaju, da porazgovarate s njima. Tako se stiče povrenje, pogotovu u vremenu kada se često sumnja da li je med pravi ili lažan“, kaže Toma.
Na tezgama je bilo i sitnih kolača, pita, štrudli. Posetioci su se sladili mekikama, giricama i kuvanim vinom, a ovog puta i kuvanim džinom, koji je spremao Vlada Jovanović iz Aranđelovca.
Kragujevac se tek ove godine odvažio da organizuje noćni market. JKP „Šumadija“ koja gazduje pijacama prvi je organizovala u junu. Zbog velikog interesovanja i zakupaca i posetilaca, drugi je bio jesenji, u septembru, a ovaj zimski pred praznike „eksplodirao“ je od posetilaca i ponude na tezgama.
Tekst i foto: Biljana Nenković