Kao veliki ljubitelj kačkavalja, koristim svaku priliku, sajam, bazar, vašar, kako bih probala i kupila sve ono što inače u prodavnicama ne mogu da kupim. Mali proizvođači su pravo čudo. Među njima i Kupres Milk, sa neverovatnim sirom napravljenim od mleka dobijenim od krava koje su pasle 27 endemskih vrsta trava.
– Proizvodimo tvrde sireve od neobranog mleka. Mleko je kravlje, mešano kravlje i kozje i mešano kravlje i ovčje. Radimo i sireve sa začinima, paprika, čili, kopriva, sremuš, od pomorandže, limuna, brusnice, aronije – otkriva nam Nevena Živić iz firme Kupres Milk koja dolazi iz Bosne i Hercegovine, sa Kupresa.
– Svaki od sireva mora da zri najmanje 60 dana, u prosesku od 60 dana do dva ipo meseca ostavljamo u zrionici da bi izašli u prodaju. Znamo da ostavimo i sireve koji zriju do godinu dana, imamo ovčji sir koji je sad godinu dana, imamo u zrionici neke sir koji je star dve godine jer je to po želji kupca – objašnjava Nevena Živić.
– Sir zri na temperaturi do 18 stepeni, a kada se vakumira i ide u prodaju potrebno je da stoji na temperaturi od četiri do osam stepeni, mada naši sirevi mogu i do 10 stepeni, s tim da nisu izloženi direktnoj toploti i sunčevim zracima – a od svih sireva najzanimljiviji su mi bili voćni, naročito sa pomorandžom. Oseti se svako zrno, a deo oko komadića pomorandže je sladak i pomalo gorči, kad se sve spoji, jedan potpuno neobičan voćni ukus tvrdog kačkavalja.
– Voćni idu najbolje uz svo meso, može i uz vino. Recimo narandža i limun idu uz belo, a aronija i brusnica uz crno – rekla je Nevena Živić.
Tekst i foto: Zorica Dragojević