Do sada smo slatko jeli od dunja, šljiva, trešanja, višanja, od svakog voća koje smo mogli za to da iskoristimo. Gazdinstvo Jovanović, pravi ga, ni manje ni više, nego od slanine. I…ukusno je. Neočekivano ukusno.
– Slanina je kao sastojak slana, pa u sastav slatkog ide žuti šećer, jabukovo sirće, crni i beli luk, paradajz, pire od paradajza, dodajemo i čili. Imamo i kiselo i slano i slatko i ljuto u jednom. Kad se pojede, kad klizi niz usta, menja ukuse i naizmenično ih osećamo – rekao je vlasnik Vlada Jovanović, koji kaže da ne treba puno vremena, ali treba puno pažnje kako bi se ovo slatko napravilo.
– Potrebno je sa sve pripremom, seckanjem slanine i luka, nekih sat ipo vremena. Prvo se stavi slanina u tiganj i pusti se da pusti masnoću, da se zapeče, vadimo slaninu i u tu masnoću dodajemo crni i beli luk, po želji bibera i soli. Zatim dodajemo paradajz, pire od paradajza i jabukovo sirće i vraćamo slaninu dok se sve ne sjedini. Tako toplo stavljamo u tegle – rekao je za Dobro jutro, naglašavajući da ovo slatko može da se koristi uz sva jela i kao namaz.
Tekst i foto: Zorica Dragojević