Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Biljni sir za alergične na laktozu

Biljni sir za alergične na laktozu

220

Da mi Suzana Stamenić iz Velikog Jovanovca kod Pirota nije rekla da je sir biljni, ne bih najiskrenije ni provalila po ukusu. Imala sam osećaj kao da jedem „pravi“, mlečni sir, pikantan, mek i zrnast. A rekla mi je.

– Na našem gazdinstvu pravimo biljni sir od bulgura. To su ispucala zrna celog zrna pšenice, durum pšenica koja nakon obrade dođe do toga da možemo da pravimo sir. Postupak traje tridesetak dana, kasnije se on obrađuje i dodaju se razni začini, da bi se imali različiti ukusi. Kada se naprave loptice ide u sušaru i iza toga ide u maslinovo ulje – objasnila je Suzana čiji proizvod se u sušari zadržava jedan do dva dana.

– U sušari provede od jednog do dva dana, na temperaturi 15 stepeni i posle u tegle sa maslinovim uljem gde sazri. U maslinovom ulju stoji dve nedelje i može da stoji dve godine u tom ulju koje mora biti preko njega. Što viiše stoji to je bolji, kao i prevreo kačkavalj i prevreo sir. Odličan je za ljude koji su alergični na laktozu – zaključila je Suzana Stamenić.

Tekst i foto: Zorica Dragojević