Na Novosadskom sajmu je održano osmo po redu Međunarodno takmičenje u kulinarstvu – Gastro kup Srbija. Manifestacija je okupila mnogo kuvara, velika imena iz ove branše kao stručni žiri, ali i velike kulinarske nade i talente.
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2024/12/20241130_183029-1024x768.jpg)
– Takmičenje traje dva dana, ova godina nam je po broju prijavljenih takmičara najposećenija, još od početka organizovanja festivala. Trudimo se da privučimo posetioce i svake godine uvodimo neke nove kategorije, da dovedemo zanimljive sudije iz zemlje i regiona, što mislim da dodatno privlači takmičare. Dosta sponzora je podržalo ovu priču i ja kao organizator sam zadovoljna kako sve izgleda – rekla nam je organizatorka ovog takmičenja i predsednica udruženja Zelena Dolina Jelena Subotin.
Koliko je takmičenje na zavidnom nivou, komentarisao je i sudija Nenad Stanišić iz Kragujevca koji živi i radi u Italiji.
– Imaćemo neku budućnost, takmičari su svi mladi ljudi od 15 do 17 godina. Bilo je dobrih, malo lošijih, ali i vrhunskih jela. Najmanje desetak takmičara je na zavidnom nivou, ali izdvojio bih jednog momka iz Leskovca koji je napravio rolovani svinjski file, punjen sa urmama, bri sirom i pistaćima – rekao je Stanišić dodavši da je tu osetio novi ukus, video nove tehnike i primetio da se kulinarstvo u Srbiji menja na bolje.
Sličnog mišljenja je i profesionalni sudija Zoran Majnovski iz Makedonije koji drugi put sudi na ovom takmičenju.
– Vrlo sam iznenađen sa školama iz Novog Sada i Kragujevca, ali i našim predstavnicima iz Makedonije. Prvi dan je bilo dosta dobrih predjela, ali i dobrih tradicionalnih jela na moderan način, koja su se pravila drugi dan. Sve je euforično i dosta profesionalno”, rekao je on.
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2024/12/20241130_114229-1024x768.jpg)
Kvalitetni takmičari, ali i mentori
Koliko je prisustvo juniora dobro zarad promocije srpske gastronomije, ali i želje dece da se razvijaju, komentarisala je i dugogodišnji poslastičarka Novaka Đokovića Nataša Marković.
– Svi su dobri, a i čim su ovde – imaju ambicije da rade na sebi, što mi se jako dopada. Nadam se da trend odliva naših mozgova i ruku kuvara neće u budućnosti biti velika praksa i nadam se da će naša gastronomija zadržati zavidan nivo u Evropi – rekla je Markovićeva.
Ona je pozdravila celu ovu priču i komentarisala kako je na takmičenju prisutno puno dobrih mentora. Smatra kako je Gastro kup odlična podloga za edukaciju učesnika. Mogu da se vide tehnike i ispravan i tačan rad, kao i da se razbiju neki tabui.
– Volela bih kada bi Srbija imala više poslastičara, jer to što smo imali nam je otišlo. Plašim se da ćemo ostati bez stručnog dela – rekla je ona komentarišući kako je na takmičenju oduševila jedna svadbena torta, koja je kako kaže, napravljena sa puno ljubavi i koja tera na još.
Pored specijaliteta iz svoje branše, ona je oduševljena i sa drugim jelima, prvenstveno brodetom jednog kandidata iz Crne Gore, koji se uz dosta tehničkih problema odlično snašao, ali i jednim domaćim takmičarem.
– Drago mi je da sam mogla čiste savesti da dam zlato Nikoli Sariću, dečku koji ozbiljno obećava. Vlada tehnikama, ima odličnog mentora koji je potkovan znanjem. Vlada situacijom, detaljima i sve na tanjiru je bila jedna zatvorena priča, profesonalno odrađena. Volela bih da vidim njegov razvoj u budućnosti, jer je on po meni apsolutni pobednik sajma – rekla je ona dodavši kako u tom rangu, tu veštinu ne poseduju ni restorani danas.
Napredak je primetan
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2024/12/20241130_113329-1024x768.jpg)
Na takmičenju je bio prisutan i legendarni kulinar sa ovih prostora Stevo Karapandža.
– Moram priznati da je sve lepo organizovano. Dosta je mladih kuvara i kuvarica, što je dobro za budućnost Novog Sada i okoline. Primeti se napredak kod takmičara, ali i mentori dobro pripremaju svoje kandidate – rekao je on.
Uvek je teško na ovakvim takmičenjima izdvojiti neko jelo, ali posle prvog dana Karapandža je izdvojio jedan pileći file sa pireom od karfiola i gratiniranim krompirom. Rekao je da je bila potrebna još jedna minuta da taj krompir bude gotov, ali ideja, dekoracija i ukus, sve mu se dopalo.
– Mi požurujemo kandidate da završe na vreme, to je disciplina kao i u sportu. Sve zavisi od kandidata da li je krompir stavio na vreme da se kuva, ali nekada je i krompir problem, pa nikako da se skuva. To je struka i na takvim greškama se uči – rekao je ovaj bard kulinarstva.
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2024/12/20241130_182123-1024x768.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2024/12/20241130_122437-1024x768.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2024/12/20241130_121438-1024x768.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2024/12/20241130_183029-1024x768.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2024/12/20241130_183211-1024x768.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2024/11/viber_image_2024-11-29_10-52-56-523.jpg)
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2024/11/viber_image_2024-11-29_10-52-39-490.jpg)
Tekst i foto: Đorđe Lalić