Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Cvećari sa starinskom domaćom kuhinjom

Cvećari sa starinskom domaćom kuhinjom

51

U srcu Vojvodine, u mestu Budisava, nedaleko od Novog Sada, porodično gazdinstvo koje vodi Atila Šoš uspelo je da održi tradiciju i prilagodi je savremenim potrebama tržišta. Gazdinstvo se specijalizovalo za proizvodnju cveća, ali su svoju ponudu proširili i na zimnicu, domaće slatkiše, slaniše i kiseliše i druge prerađevine „za pod nepce”.

– Naša porodica se već godinama bavi poljoprivredom. Počeli smo sa cvećem, ali već nekoliko godina koristimo naše resurse i za druge proizvode kao što su pekmezi, kompoti, ajvari, turšija i razne druge prerađevine – kaže za „Dobro jutro” Atila Šoš.

Po recepturi naših baka

U Poljoprivrednom gazdinstvu Šoš mogu se naći, probati i kupiti kolači, pite, keksi, više vrsta pogačica i prirodni sokovi, a Atila dodaje da iz godine u godinu proširuju asortiman. Kupci prepoznaju i vrlo brzo se rasprodaju svoji proizvodi na manifestacijama na kojima učestvuju. Među najprodavanijim su domaći sirupi i sokovi i često se u redu čeka da se dođe do čaše limunade, ili rashlađenog napitka od jagode, breskve, zove, nane i lavande.

On ukazuje da su svi proizvodi napravljeni po tradicionalnoj recepturi, upravo onako kako se i jede za njihovom trpezom u Budisavi. Otuda i geslo na etiketama: „Po recepturi naših baka“.

– Svi naši proizvodi su bez veštačkih dodataka, što naši kupci prepoznaju i cene. Radimo na tome da u svakom soku ili teglici pekmeza ostane autentičan ukus domaćeg voća – ističe Šoš.

Gazdinstvo se ponosi i svojim asortimanom cveća koje uzgajaju tokom cele godine. U njihovoj ponudi mogu se pronaći različite vrste cveća, od sezonskih biljaka do trajnih vrsta, koje su popularne među ljubiteljima hortikulture.

Posebno nam je jak prolećni program. Radi se o sezonskom, saksijskom cveću: muškatlama, petunijama, begonijama, razne druge cvetnice. Radimo i začinske biljke poput nane, ruzmarina, lavande, bosiljka… Sada razmnožavamo i tuje. To je delikatna kultura koja zahteva puno pažnje, ali kada vidimo zadovoljstvo na licima naših kupaca, sve se isplati – dodaje Šoš.

Cena može da varira, kvalitet ne sme

Iako je gazdinstvo ukorenjeno u tradiciji, Atila Šoš i njegova porodica konstantno traže načine da unaprede svoje metode rada i da se prilagode novim tržišnim zahtevima.

– Kako se sve u društvu unapređuje i digitalizuje, tako i poljoprivreda zahteva stalno učenje i prilagođavanje. Mora se i raditi, ali i učiti – kaže Šoš.

Imajući u vidu da se radi o gazdinstvu, a ne fabrici i da imaju široku paletu proizvoda, Atila navodi da je to posao koji zahteva svakodnevni i celodnevni angažman. Zbog toga su optimizovali svoje resurse pa su u leto i zimu više posvećeni proizvodnji hrane, a na proleće cveću, jer ne može sve da se postigne. Ono što mu je, kao proizvođaču i prodavcu važno, jeste da proizvede kvalitetan proizvod i proda ga po dobroj ceni koja neće biti previsoka za kupca, a njima doneti zaradu.

– Nekima su cene previsoke. Razumem kupce i da im je važna cena proizvoda, ali i kvalitet i tu sa njima delimo isti interes. Ali kada poskupi voće, poskupi ambalaža, onda i mi moramo da prilagodimo cenu da bismo bili u plusu. Tako da pored posla od jutra do mraka, treba balansirati između naših potreba i potreba kupaca. Ponekad poželim da ostavim sve, zaposlim se u nekoj firmi za platu, da imam šefa, odradim smenu i odem kući i ne razmišljam. Ali ja sam čitav život sam svoj šef, ušao sam u taj ritam i nema mi nazad – zaključuje kroz osmeh Atila Šoš.

Odnedavno su svoj proizvodni program obogatili i ponudom smrznutog testa, pa se od PG „Šoš” iz Budisave mogu naručiti smrznute pogačice sa sirom i čvarcima, smrznute štrudle, salčiće…

Narudžbine primamo preko društvenih mreža, a najviše preko naše Fejsbuk stranice. Najviše porudžbina stiže iz Novog Sada, Budisava je blizu, pa kada dolazimo za grad donesemo i robu na kućne adrese – kaže Atila Šoš.

Tekst i foto: Aleksandar Savanović