Prvi međunarodni festival „Putevi rakije“ posvećen proizvođačima i ljubiteljima rakije održan je u novosadskom Spensu, a protekao je u znaku degustacija destilata, uz muziku sa bine i uručenje nagrada najboljima i zahvalnica svim učesnicima koji su prijavila svoje rakije u takmičarskom delu.
Komisija u sastavu prof. dr Ninoslav Nikićević, prof. dr Radojka Razmovski i tehnolog Aleksandra Jelić Popović imala je prilično posla u ocenjivanju i izboru najboljih rakija, s obzirom na činjenicu da je 192 proizvođača za ovu rakijsku smotru prijavilo čak 399 uzoraka svojih destilata.
Po ocenama žirija najbolje su bile loze, jer je rakija od loze barik iz 2014, godine, proizvođača Draška Šarenca iz Ravnja osvojila šampionski pehar, dok je drugo mesto osvojio Perica Munćan iz Dolova za rakiju od loze iz 2015. godine. Munćan je osvojio i treću nagradu za rakiju od jabuke iz 2019. godine.
Apsolutni šampion, Draško Šarenac, kratko je poručio sa bine: „Hvala vam na odličnoj organizaciji. S obzirom na to da prvi put organizujete ovaj festival, ovo je fenomenalno. Ja sam penzioner i ovo radim iz ljubavi“.
Moglo bi se reći da je ovogodišnji Međunarodni festival rakije najviše prijao Munćanu, jer je, izuzev glavne nagrade, osvajao pehare i u ostalim rakijaškim kategorijama.
„Ove medalje ukazuju na to da ima onih koji izuzetno dobro znaju i poznaju proizvodnju, ali ima i onih koji još treba da uče“, kazala je prof. dr Radojka Razmovski.
Ona je kazala da su se ocenjivali organoleptička svojstva rakije, a to su boja, bistrina, miris i ukus, a određuje se i tipičnost.
„Bilo je uzoraka koji su bili interesantni i vrlo svojstveni, ali nisu imali tipičnost za datu kategoriju pića. Manji broj uzoraka, procentualno od ukupnog broja, postigao je zlatnu medalju, odnosno pehar, dok se ostali nalaze u kategoriji, bronzanih i srebrnih medalja.
Ona je kazala da je jedan od ciljeva ovog festivala i da se podstaknu proizvođači da koriste sve svoje proizvođačke mogućnosti i da, između ostalog, nađu odgovarajuće potencijalne kupce među ljubiteljima rakije i šire.
Vojislav Lončar, predsednik Udruženja građana „Čuvari tradicije i narodnog blaga“, rekao je da udruženje postoji deceniju te da je jedan od višegodišnjih želja da se organizuje Novosadski rakija fest, te da su ove godine, uz podršku Grada Novog Sada i Gradske uprave za privredu, uspeli da organizuju ovu manifestaciju i da se raduje zbog velikog odziva proizvođača rakije.
Lončar dodaje da je stiglo preko 400 uzoraka za ocenjivanje, ali su uzeli u obzir one koji su dostavljeni do određenog roka, pa je spisak sveden na 399 rakija koje su ocenjene.
Kuriozitet ove manifestacije jeste da su uzorke na ocenjivanje poslali i individualni proizvođači koji peku rakiju za svoju dušu, ali i oni koji imaju registrovane destilerije.
„Cilj je da se ujedinjuju proizvođači – fizička lica koja proizvode rakiju, da razmene iskustva o proizvodnom procesu. Svi koji se bave time, znaju koliko je to težak posao“, napominje Lončar.
On je dodao da su svoje rakije na ocenjivanje poslali proizvođači iz svih zemalja bivše Jugoslavije, na ocenjivanju su bili i destilati iz Slovačke, a najduži put do Novog Sada prevalila je rakija iz Australije.
„Ovo je nulti festival i zadovoljni smo rezultatima. Videli smo šta je dobro, šta treba popraviti, tako da dogodine očekujemo više uzoraka i još bolji i veći festival nego ove godine“, zaključio je Lončar.
Tekst i foto: Aleksej Buila