Na teritoriji Beograda, u beogradskim selima, što se povrća tiče u toku je pakovanje praziluka, čišćenje i pripremanje plastenika za novu sezonu. O situaciji na terenu za Dobro jutro je pričala Ljilja Gvozdić, savetodavac iz PSSS Beograd.
Trenutno smo na terenu u Grabovcu, opština Obrenovac. Upravo gledam u plastenike kod proizvođača koje obilazimo. Neki čiste plastenike, neki postavljaju nove, pripremaju se. Evo upravo stojim u plasteniku i gledam u papriku somborku – i to će, veruje savetodavka, ubrzo biti pobrano i na pijačnim tezgama.
Plastenike čiste, upravo izvlače biljnu zaostalu masu, posle berbe paradajza. Bezbedno to uništavaju i unose dezinfekciono sredstvo, unose kreč i stajnjak. Samim tim plitko freziraju da pripreme leje za narednu setvu. Il će gde ima grejanja tople leje, ili proizvodnja rasada ili salata i spanać – rekla je Ljilja Gvozdić, objašnjavajući zbog čega se uz stajnjak u plasteničku zemlju stavlja i kreč.
Kad se dodaje stajnjak i doda kreč, s jedne strane se popravlja zemljište, obavlja se kalcifikacija, sređuje se PH vrednost, a sa druge strane se vrši i dezinfekcija – izjavila je savetodavka
Jedino ako je PH vrednost poremećena i kiselo ili bazno u tom slučaju se procenjuje koliko se dodaje, ovako oni to rade odakativno – rekla je Gvozdićka, napominjući da neki proizvođači ostave posle ubacivanja stajnjaka i kreča zemljište da odmori i prihvati to nekih sedam do deset dana, dok pojedini seju odmah.
Tekst: Zorica Dragojević