Kalem grančice su srednje do manje bujnosti kako i sama voćka kasnije ne bi bila bujna. Uzimaju se grančice sa oboda stabla koje su zrelije i drvenije i pupoljak je spremniji da pređe na novu matičnu biljku i krene samostalno da raste. Bitno je da, ukoliko se kalem grančice ne uzimaju odmah iz zasada da se kalemi u rasadniku, onda je potrebno umotati ih u vlažnu pamučnu krpu i staviti čim pre u frižider. Tako mogu da se čuvaju 5 do 7 dana. Pravi se zarez pod uglom od 45 stepeni, a zatim se lagano skine malo kore i malo drveta, a isto to na kalem grančici, vodeći računa da se “srce” pupoljka ne ošteti. Na kraju sledi zamotavanje i bitno je da pupoljak lepo uđe u zarez. Može biti zarez veći od pupoljka, ali nikako suprotno, jer će kalem propasti. Po mom ubeđenju, nabolje je raditi uveče, jer visoke temperature tokom leta, a naročito su bile ovog avgusta, ne pogoduju kalemljenju.
Piše: Daliborka Alihodžić