Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Sok od kruške

Sok od kruške

218
Foto: Vecteezy

Iako postoje razni recepti za domaći sok od kruške, mi smo se odlučili za onaj bez šećera. S obzirom da se ovaj sok konzumira odmah nakon pripreme, predlažemo da za početak napravite manje količine. Najpre je potrebno da kruške operete i isečete na četvrtine. Koru nemojte ljuštiti, samo uklonite peteljke i semenke. Stavite kruške u blender, pa dodajte med, cimet i limunov sok. Blendirajte do željene kašaste teksture, a vodu dodajte prema potrebi.

Ukoliko ipak želite da napravite veće količine, biće vam potrebno oko 5 kilograma krušaka, kilogram i 250 grama šećera, jedna kesica limuntusa i deset litara vode. Kada ste plodove dobro oprali, presecite ih na pola. Ni u ovom slučaju nemojte skidati ljusku, već uklonite samo semenke. Tako pripremljene kruške kuvajte dok ne omekšaju, nakon čega ih možete procediti i ispasirati. Kada ste to uradili, stavite kruške ponovo u istu vodu u kojoj su kuvane, a onda u sve to dodajte šećer i mešajte na šporetu. Prokuvajte sve još jednom, a nakon što smesa provri nastavite kuvanje još oko 20 minuta. Kada kuvanje bude gotovo, dodajte u smesu kesicu limuntusa, dobro izmešajte i vaš sok je gotov, možete ga presuti u flaše.

Piše: Zorana Ljubojev