PUNO JE RAZLOGA DA JEDEMO PRAZILUK
Izbor svežeg povrća u kasnu jesen i u zimskim mesecima je sužen, ali jedan plod ima tu privilegiju da dugo ostane jedar. Iz bašte se vadi u novembru i uskadišten na niskoj temperaturi može da ostane svež tri meseca. Pogotovo ako se čuva u hladnim prostorijama, u sanducima sa peskom i čupa po potrebi.
Praziluk zovu i džinovskim lukom. Pripada istoj grupi povrća kao što su crni i beli luk, ljutika ili vlašac, ali je njegova privlačnost u blagom ukusu, prijatnoj aromi i kremastoj strukturu u jelima. S druge strane, reč je o veoma zdravom povrću, koje se kod nas retko koristi.
Ovo povrće je niskokalorično, a obiluje vitaminom K1, koji pomaže zgrušavanju krvi i borbi protiv bolesti srca i želuca. Sadrži provitamin A i beta karoten. Značajan je izvor antioksidanata, posebno polifenola i jedinjenja sumpora. Prirodni je izvor kaempferola, koji štiti od srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Odličan je izvor alicina, kao i beli luk. Praziluk pomaže organizmu da reguliše nivo šećera u krvi, da se bori protiv infekcija i holesterola.
Da bi se praziluk našao u kuhinji spreman za pripremu potrebno je odrezati koren i tamnozelene krajeve. Upotrebljavaju se samo beli i svetlozeleni delovi. Seče se najpre po dužini, kako bi se isprao od zemlje i peska. Može da se jede presan, ali i da bude značajan ili glavni sastojak mnogih jela.
Brza pita
Sastojci:
- šolja ipo jogurta,
- pola šolje sira,
- pola šolje ulja,
- 2 šolje brašna,
- 1 prašak za pecivo,
- 4 jaja,
- 2 struka praziluka,
- So
Priprema:
Sve sastojke pomešati i dodati svež praziluk isečen na kolutiće. Smesu uliti u nauljeni pleh i peći u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Pita je odlična za doručak, ručak ili iznenadne goste.
Musaka
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa,
- 1 kilogram praziluka,
- 1 glavica crnog luka,
- peršunov list,
- so i biber po ukusu,
- ulje,
- 200 ml kisele pavlake,
- mleveni ili sos paradajz
Priprema:
Luk iseckati i prodinstati, dodati meso i sok od paradajza ili mleveni iz flaše, otprilike jednu čašu. Oprati praziluk, iseći ga na kolutove i blanširati pet minuta. Procediti ga. U tepsiju ređati sloj praziluka, a potom mesa, dok se sve ne utroši. Musaku preliti sa kiselom pavlakom u koju može da se doda jedno jaje ili po želji rendani sir. Sve zapeći u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Potaž od praziluka
Sastojci:
- 4 struka praziluka,
- 1 glavica crnog luka,
- 3 krompira,
- ulje,
- so i začini po želji
Priprema:
Iseći praziluk, krompir i crni luk. Sve zajedno kuvati i posoljenoj vodi oko pola sata. Povrće odvojiti i usitniti u blenderu, pa vratiti vodu od kuvanja. Dodati ulje i blendati dok se ne dobije kremasta struktura. U potaž ili krem čorbu može da se doda svež peršun, lišće od celera ili mirođije, kao i limunov sok.
Piše: Biljana Nenković