Jesen je vreme kada u Srbiji počinje da se slavi. Svaka domaćica ima neki svoj recept za slavski kolač i svaka od njih ga pravi dušom i čini se da od vere i ljubavi narasta. Ovo je kolač naše saradnice, nadamo se da će vam biti lep kao njen što je.
1/2 l mleka
1 kvasac
1 kašičica šećera
1 1/2 kašika soli
800g brašna
6 kašika ulja
( Umesiti i ostaviti da naraste)
Kada se testo digne, razvući oklagijom i umutiti dva žumanceta sa 200 margarina i sa tom smesom premazati testo. Testo urolati i podeliti na 6 jufki (opciono kolika je šerpa ili posuda) poređati ih u šerpu i premazati žumancetom.
Dok testo odmara napraviti ukrase od:
200g oštrog brašna
100g gustina
1 kašika soli
150ml vode
Sve umesiti dobro i ostaviti 15 min u kesi u frižideru da odmori. Razviti na tanko testo formiratibukrase i ređati na nadošlo testo za pogaču.
Peći na 200 stepeni oko 50 minuta u zavisnosti od toga kakva vam je rerna…
Srećna Slava!