Poljoprivredno gazdinstvo Bogdanović iz Donje Borine kod Banje Koviljače poseduje voćne zasade na pet hektara površine, od kojih su dva pod aronijom, po čemu su i najprepoznatljiviji. Pored nje, gaje i šljive, kruške viljamovke, dunje i razno drugo voće.
– Bavimo se proizvodnjom matičnog soka od aronije, raznih vrsta džemova, rakije, ali i još nekih proizvoda kao što su detoksi, koje radimo u kombinaciji sa raznim začinima i voćem – rekao nam je “glava” ovog gazdinstva Dragan Bogdanović.
Godišnje prerade oko 40 do 50 tona voća, u zavisnosti od godine i od situacije do situacije. Ali, sve je njihovo, dodatnu sirovinu ne kupuju. Proizvode plasiraju preko društvenih mreža, a pošto su na tržištu već 12 godina, poznati su već i po raznim restoranima. Mreža kupaca se, kako kaže, uvek širi, proizvode šalju i poštom.
– Zbog popularizacije je bitno da posećujemo manifestacije. Na Klob Kob festu smo ove godine prvi put, ali ovde u Šidu nije ni lako dobiti mesto za izlaganje – rekao je naš sagovornik.
Od soka od aronije je sve počelo
Najprepoznatljiviji proizvod ovog gazdinstva je matični sok od aronije, jer je od njega sve i počelo. Zatim je tu i detoks, ali ono što nigde u svetu nema, kako Bogdanović kaže, je konjak od aronije ili kako su ga nazvali – Aronjak.
– Od matičnog soka od aronije pravimo vino, njega destiliramo pa uz određenu korekciju odležava u buradima najmanje deset godina. Dok se barikira, bure se menja tri puta, otprilike svake treće godine”, rekao je ovaj proizvođač dodavši da je bure od hrastovine prve klase, visoke nagorelosti.
Cena ovog nesvakidašnjeg pića je 12.000 dinara, ali ljudi koji to piju, kako navodi, uvek ga traže ponovo.
– Sve je stvar produkcije, upoznavanja, doživljavanja, svidljivosti. Jednostavno je neuobičajeno piće, pa se ne može, kao recimo šljivovica, uporediti sa nekom drugom – rekao je Bogdanović.
– I detoks proizvodimo na bazi prirodnih sastojaka koji su rastvoreni u devičanskom ulju. On se pije 12 dana, jednu kašiku dnevno sa limunovim sokom i fantastične rezultate daje. Vrši detoksikaciju jetre i raspušta toksine.
Tekst i foto: Đorđe Lalić