Насловна ТЕМЕ ГЉИВЕ Čajevi od pečuraka kao prirodni antibiotici

Čajevi od pečuraka kao prirodni antibiotici

114

Beogradski noćni market ponovo je organizovan na pijaci u Bloku 44. Posetioci su mogli da kupe interesantne ali i ukusne proizvode, prvoklasna pića, razne slatkiše, ali i nesvakidašnje ručne radove sve po jeftinijim cenama.

Na jednoj od tezgi primetili smo zanimljive, a verujemo i ukusne proizvode Brenda “Nataša i snajke”. Predstavnica firme Nataša Božić nam je predstavila sve domaće prozvode koji se na prvi pogled izdvajaju u moru sličnih na Beogradskom noćnom marketu.

-Sušimo paradajz u Barandi i potom ga prerađujemo. Ostavljamo ga u maslinovom ulju i pravimo pesto sos. Takođe sušimo povrće i pravimo domaću vegetu, bez soli. Sastojci su svi isti kao u vegeti s tim što kod nas aditiva, veštačke boje, soli, emulgatora za pojačivače boja i ukusa – nema. Ova vegeta je zdrava i mnogi kuvari pazare kod nas, koristeći našu vegetu u svojim jelima. Imamo i marinirani beli luk. Inače, nabavljamo domaći beli luk od lokalnih proizvođača. Otkupljujemo ga i stavljamo u marinade od belog vina i sirćeta, a onda dodajemo maslinovo ulje sa čili papričicom i to ostavljamo u marinadi – priča Nataša Božić.

Otkriva nam da su redovni izlagači na noćnim pijačnim marketima i da idu svuda od Novog Sada, preko Beograda do Vege festivala, pošto svi njihovi proizvodi spadaju u vegansku  hranu. Takođe ih najviše koriste vegani.

-Pored marketa i festivala, svakog dana smo na Kalenić pijaci u Beogradu. Imamo mi još dosta proizvoda sem ovih koje smo sada izložili. Tu su i sve vrste pečuraka i proizvoda od pečuraka što sušeni, što sveži. Veoma traženi su nam čajevi od pečuraka, odnosno raznih vrsti pečurka koje se koriste za čajeve. Oni su antitoksični i antikancerogeni, bukvalno kao prirodni antibiotici – ističe Nataša.

 Tekst i foto Dijana Maksimović