Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ “Filije” – pita koju i danas prave u Gornjem Vrtogošu

“Filije” – pita koju i danas prave u Gornjem Vrtogošu

126

Na “Miholjskom letu” koje je nedavno održano u selu Gornji Vrtogoš, meštanke su posetiocima manifestacije prezentovale bezbroj starih jela svoga kraja koja se još nalaze na njihovom jelovniku. Među njima se našla i stara pita – “Filije”, koju u ovom selu domaćice najčešće prave kada im u kući nestane hleb ili kada žele da ukućanima prirede obrok koji će ih brzo zasititi.

Vera Ilić ističe da se ona vrlo brzo sprema. Dovoljno je da se toplom vodom zamesi testo kao za hleb i to od malo brašna, kvasca i soli. A kada se ovi sastojci sjedine u lepo oblikovano testo koje se ne lepi za prste, potrebno ga je podeliti na što sitnije kravajčiće, koji se potom sukaljkom pretvaraju u tanke kore.

– Svaku razvučenu koru treba potom premazati mašću, a odozgo sitno izmrviti sir. Količinu pripremljenog testa domaćice prilagođavaju prema broju članova svoje porodice – priča Vera.

Kada koru ovako premažu nadevom neke domaćice u ovom selu znaju da je urolaju u veknu i tako jednu po jednu ređaju u podmazan pleh. Druge pak, kore ređaju u tepsiju jednu na drugu sa nadevom između, sve dok je ne ispune do vrha.

– Ovako spremljenu pitu potom treba ostaviti da nadođe. Kada tepsiju ispuni do vrha treba je iseći na sitne kockice i staviti u rernu da se peče – kaže Vera.

Ova pita se nekada u vranjskom kraju jela vrela u kombinaciji sa suvim mesom, prženicom, kiselim kupusom i turšijom. Neki su znali da na sredinu tepsije, usred pite, stave teglu sa kiselim mlekom kako bi bila na dohvat ruke svakom članu porodice.

Tekst i foto: Gordana Nastić