Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Stogodišnje futa, pervaz i kolarka i dalje plene izgledom

Stogodišnje futa, pervaz i kolarka i dalje plene izgledom

72

Pervaz najlepša ženska futa koja se nekada nosila u Gornjoj Pčinji je i na nedavno održanoj Manifestaciji “Miholjsko leto” u Gornjem Vrtogošu, kod Vranja, svojom lepotom plenila pažnju posetilaca. Prilazili su da pod rukom “osete” kako je tkana, neprestano se diveći tanko predenoj, raznobojnoj vuni od koje je izrađena. Oduševljavali su se izatkanim šarama, koje su se u donjem delu završavale u obliku oštrih pera – pervaz, po kome je ova futa i dobila ime.

Pervaz zajedno sa futom zvanom kolarka, koju su u pčinjskom kraju nosile devojke isključivo u svečanim prilikama, u porodici Vranjanke Ane Stojković čuvaju više od sto godina. Devojke su se u prošlosti i venčavale u njima, jer od njih lepšu garderobu nisu imale. Uz fute obavezno su nosile i belu košulju i jelek koga su takođe krasile predivne šare.

– Svoj vitki stas isticale su širokim pojasom, a grudi ukrašavale širokim manistrama zvanim gugutka. Ovakvu nošnju mogle su da priušte samo žene iz bogatih porodica, tako da se po njoj znalo ko kom staležu pripada – priča Stojkovićeva.

Ona ističe da su ove fute bile veoma zahtevne za tkanje. Žena koja ih je tkala na vodoravnom razboju, morala je biti vrlo vešta, kako bi uklopila mnoštvo boja.

Znajući to Ana, koja je po struci učiteljica i umetnički rukovodilac Kulturno umetničkog društva “Mladost”, sa posebnom pažnjom čuva sve originalne komade narodne nošnje koje poseduje.

– Materijal od koga je tkana ova narodna nošnja može da se sačuva čestim provetravanjem što mi i radimo – kaže na kraju naša sagovornica.

Tekst i foto: Gordana Nastić