Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Ljiljan u rakiji za bolne kosti!

Ljiljan u rakiji za bolne kosti!

159

Slavica Janković iz Vlaškog Polja kod Mladenovca godinama suši voće i pravi klasičnu zimnicu za prodaju.  Ali, od pre nekoliko godina počela je da uči o lekovitim biljkama i pravi tinkture i ulja. Izdvaja rakiju sa ljiljanom, koji je njoj lično pomogao.

– Godinama smo suprug Ljubomir i ja samo sušili voće i pravili klasičnu zimnicu. Obišli smo mnogo sajmova, bazara i vašara. U poslednje vreme, na žalost sve je više bolesnih, ljudi sve češće traže kreme, ulja i tinkture od lekovitog bilja i šumskih plodova. Počela sam da čitam o tome, raspitivala se kod starijih, pametnijih i iskusnijih – kaže Slavica Janković za Dobro jutro.

Njeno prvo iskustvo sa lekovitim biljem bilo je lično. Trpela je, kaže, velike bolove u kuku.

– Jedna baka iz komšiluka mi je rekla da su oni nekada običan, starinski beli ljiljan stavljali u rakiju i time masirali bolne zglobove, kosti i mišiće. Napravila sam pripravak i taj narodni lek mi je mnogo pomogao. Istovremeno sam, oslanjajući se na iskustva drugih, počela  da koristim i druge lekovite biljke i plodove iz prirode za svoju porodicu, pa onda sam i drugima ponudila ono što meni pomaže. Zovem to lekovitom zimnicom – kaže Slavica.

Slavica ovaj narodni lek pravi od ljiljana iz svoje bašte. Zasadila ga je i uzgaja, da bi ga uvek imala pri ruci. Cvetove stavi u flašicu sa rakijom, najbolje komovicom i ostavi da stoji 40 dana. Nakon toga može da se upotrebljava. Po prvobitnom receptu posle tog vremena rakiju treba procediti, ali ona je odlučila da cveće ostavi i dalje u flaši.

Osim ljiljana, Slavica ostavlja i neven u rakiji. Ali pravi i mast od ovog cveća. Ostavlja da i u maslinovom ulju, kao i lavandu.

– Ova ulja su dobra posle tuširanja. Leče, opuštaju. Ulje od lavande otklanja i fleke na koži. Neven je dobar za akne, posekotine i razne povrede. Bilo koji od šumskih plodova ako ostavite u rakiji, dobićete napitak ili sredstvo za masažu koje pomaže. Lično uvek ostavljam dren u rakiji, jer čisti krv. Neven u rakiji dobar je za želudac, jetru i žuč – kaže Slavica, koja je na svakoj flašici ispisala koja biljka može da pomogne za koju bolest.

Ona i njen suprug su počeli ovim poslom da se bave kada su oboje pre desetak godina ostali bez posla. Na malom imanju i sa nešto voćnjaka pozajmili su novac za sušaru. Kaže da su bezbroj tura voća bacili, dok nisu naučili kako se to radi. Kupcima su ponudili sušene jabuke, šljive, kruške i kajsije, tek kada je kvalitet bio zadovoljavajući. Tako je i sa lekovitom zimnicom. Slavica se pažljivo i po nekoliko puta raspita i pročita sve o biljci ili plodu iz prirode, koji mogu da pomognu i ublaže bolesti.

Tekst i foto: Biljana Nenković