Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Nisu samo pečene i u turšiji, mogu i u senfu

Nisu samo pečene i u turšiji, mogu i u senfu

72

Oktobar i novebmar u Srbiji mirišu na zimnicu, na pečene paprike, kiseli kupus, turšiju. I uvek nešto staro a novo. Ovoga puta barene paprike u senfu. Onom običnom sa uljem pomešanim. Recept jednostavan a zimnica ukusna.

  • Paprike se operu, iseku na sitne trake, obare u sirćetu. Sirće voda, so i malo šećera, sve je kao i kad se bare paprike za ostalu zimnicu. Onda se ocede na cediljku dobro da se ocede. U drugoj posudi se pomeša senf sa uljem. Dobro oceđenu papriku pomešati sa tim, staviti u tegle – rekla je smejući se, jer u njenoj porodici nema čekanja i sve se odmah proba,  za Dobro jutro Valjevka Dabetić Spomenka.

Tekst: Z.D.

Recept za paprike u senfu:

Potrebno:

  • 3 kg crvenih paprika

Smeša za kuvanje:

  • 300 ml vode,
  • 300 ml alkoholnog sirćeta,
  • 300 ml ulja,
  • 2 kašike šećera,
  • 1 kašika soli

Sos od senfa i ulja:

  • 700 g senfa,
  • 400 ml ulja,

Izmiksati senf u koji postepeno sipate 400 ml ulja. Zatim dodati probarene, isečene i isceđene paprike, dobro promešati.  Sipati u sterilisane tegl e i dobro zatvoriti.