Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Kupus podbacio – biće viša cena

Kupus podbacio – biće viša cena

195

Proizvođači kupusa u vranjskom kraju ove godine su svoju robu u mnogo manjim količinama, nego što je to dosada bilo uobičajeno, ponudili kupcima. Ovome je, kako ističu, u najvećoj meri kumovala suša, ali i seme za koje se posle setve ispostavilo da ima lošu klijavost.

Negativno iskustvo sa semenom kupusa potomak imao je i dugogodišnji proizvođač Goran Jančić iz sela Rataje. Za setvu je kaže kupio pakovanje od 5.000 semenki, a na čijoj deklaraciji je pisalo da imaju 99 posto klijavosti.

– Posle setve dobio sam negde oko 1.500 korenova za sadnju. Moj komšija je, međutim, prošao još gore uprkos tome što je tri puta ponavljao setvu. To  je očigledan dokaz da smo kupili loše seme – kaže Jančić.

On ističe da je ove jeseni u ponudi manje kupusa i da će to uticati i na njegovu cenu, koja je na pijaci već dostigla visinu od 100 dinara za kilogram, za razliku od prošle godine kada se na veliko prodavao po 30 i 40 dinara. Inače on je ove godine kupus proizveo na 10 ari. Prve korenove je zasadio sredinom jula, tako da je svaki stigao da napravi dobru glavicu težine od jednog do četiri kilograma.

Pre sadnje je parcelu dva puta izorao, a potom isfrezirao i istretirao zemlju protiv korova.

– Mnogo posla smo imali oko zalivanja. Sva je sreća što imamo dovoljno vode u bušotini pa smo mogli biljke da zalivamo onako kako treba – ističe Jančić, koji je otkrio porodični recept kako se kiseli kupus. 

– Bitno je da glavice lepo složite u kaci, a potom da prelijete vodom u kojoj ste rastvorili so. Na deset litara vode stavite 400 grama, isključivo, tuzlanske soli – savetuje Jančić.

Tekst i foto: Gordana Nastić