Насловна ВЕСТИ1 Ministarstvo i poljoprivrednici na klackalici, malo gore – više dole

Ministarstvo i poljoprivrednici na klackalici, malo gore – više dole

7055

Poljoprivrednici koji su bili na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede nisu oduševljeni ponudom koju su dobili. Zašto bi i bili kada je to manje od onoga što su već dogovorili.

Ponuda Ministarstva poljoprivrede.

Može isplata 17 hiljada za sertifikovano seme, ali po planu i projekciji trebaće od pola godine do godinu dana za isplatu sredstava.

Drugi predlog isplata 7 hiljada po hektaru bez pravdanja, novac bi bio isplaćen u roku  od 15 do 20 dana. Po pitanju dizela organizovaće sastanak za 15 dana, a za uređenje tržišta sastanak od nedelje. Narodna banka predložila još u martu predložila moratorijum za koji je potrebno da se poljoprivrednici konsultuju sa bankama i traže odlaganje plaćanja. Što se tiče sledeće godine subvencije su 25 hiljada po hektaru, isplata do marta.

Iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije ostaju pri svojim stavovima i žele sledeće:

1. Javna skladišta i robni zapis, pod hitno.

2. Gorivo bez akcize na svim pumpama, zakonodavni okvir do kraja oktobra.

3. PIO, ugasiti, svima koji su plaćali obračunati u penziju, svima koji nisu ne obračunavati. Pronaći nov način penzionisanja po prihodu

4. 17.000 po ha direktno na račun bez pravdanja, a sledeće godine 30.000 din na račun do 15.03. Spremni smo da razgovaramo o pravdanju računima za sezonu 2025-2026.

5. Isplata svih zaostalih subvencija po svim raspisanim i završenim javnim pozivima (primer šećerne repe)

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije